detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
08.06.2022 10:18
Про що говорили в етері спільного телемарафону 7 червня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 7 червня
Ситуація на Луганщині, полонені «азовці» та зброя для нашої армії.

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Рада», ICTV, Суспільне, «Україна 24», «1+1».

Добу ведучі «Ради» почали зі спілкування із радником керівника Офісу президента України Сергієм Лещенком. Говорили з ним про пропаганду Росії. Передусім вона спрямована на росіян, уже потім — на українців і в останню чергу — на мешканців інших країн, каже Лещенко. Він показував на камеру уламки російських ракет, які напередодні влучили у Дарницький вагоноремонтний завод у Києві.

Ведучі мали розмову із військовим експертом Сергієм Грабським. Його зокрема спитали: чому складно довести міжнародній спільноті, що росіяни використовують проти українців заборонену зброю? Грабський не погодився із ведучим: на його думку, всі розуміють, що має місце масове використання забороненої міжнародними конвенціями зброї — касетних і фосфорних бомб.

Харитін Старський, пресофіцер бригади швидкого реагування Нацгвардії, розповів про тактику росіян, які намагаються захопити Сєвєродонецьк і Слов’янськ. Зараз у окупантів достатньо «гарматного м’яса», щоб спробувати це зробити. Тривають вуличні бої із російською піхотою.

Андрій Шаповалов, виконувач обов’язків директора Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони, говорив із ведучим каналу ICTV про загострення глобальної продовольчої кризи. Лідери африканських держав неохоче визначаються, на чийому вони боці — України чи Росії. Європейські лідери закликають їх принаймні не повторювати меседжі російської пропаганди про те, що Україна нібито винна в «голодоморі».

Катерина Прокопенко, дружина командира «Азова» Дениса Прокопенка, була гостею блоку ICTV. Жінка розповіла, що востаннє говорила з чоловіком два тижні тому — він зателефонував із невідомого номера. Зараз родини військових, які захищали «Азовсталь», планують залучити «Червоний хрест», щоб дізнатись про справжні умови, в яких перебувають полонені. Чи вдасться це організувати, залежить від російської сторони.

Обговорювали в ефірі майбутнє спорту в Україні. Згадали тут і програму президента, завдяки якій, за словами міністра Вадима Гутцайта, відновили спортивні об’єкти. Раніше їх будували й  підтримували значною мірою коштом іноземної допомоги, а тепер росіяни зруйнували вже понад тисячу спортивних об’єктів.

У блоці Суспільного говорили зі Святославом Павлюком, виконавчим директором асоціації «Енергоефективні міста України». Він вважає, що якщо не платити за енергоресурси стільки, скільки вони коштують, важко буде говорити про енергетичну незалежність. З іншого боку, варто враховувати й платоспроможність українців.

Юлія Жовтяк, директорка Державної служби зайнятості, розповіла, що в Україні зареєстровано 315 тисяч безробітних. У порівнянні з довоєнним періодом кількість зменшилась на 2%, а якщо з минулим роком, то безробітних на 15% менше, адже ринок вирівнявся після кризи, пов’язаної з коронавірусним локдауном.

У блоці «1+1» був секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов. Він підтвердив інформацію про складну ситуацію у містах на Луганщині. Нагадав, що міжнародна спільнота надала чимало зброї, подякував партнерам і похвалив президента Зеленського.

Петро Котін, очільник «Енергоатому», сказав, що нині безпечно й надійно працюють більшість атомних станцій в Україні. Найгірша ж ситуація на Запорізькій станції в Енергодарі. Наразі цей об'єкт захопили росіяни.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY