detector.media
06.06.2022 13:23
Бутусов звинуватив владу у вигадуванні успіхів у Сєвєродонецьку, Гайдай відповів журналісту
Бутусов звинуватив владу у вигадуванні успіхів у Сєвєродонецьку, Гайдай відповів журналісту
Гайдай — Бутусову: Кожної години, зранку, вночі, вдень контрнаступи наші або ворога можуть змінити ситуацію в місті.

Журналіст Юрій Бутусов заявив, що ситуація у Сєвєродонецьку є складною, а влада нібито вигадує успіхи на цій ділянці фронту. У відповідь голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай зазначив, що ситуація швидко змінюється і часом може погіршуватися.

У неділю, 5 червня, Бутусов написав у фейсбуці, що «здивований неодноразовими неадекватними заявами деяких керівників» стосовно оперативної обстановки на Луганщині, зокрема у Сєверодонецьку, де наразі перебуває журналіст. 

Бутусов заявив, що ЗСУ контролюють набагато меншу частину міста, ніж стверджував Гайдай.

«В день візиту президента Зеленського на Луганщину голова ВА Гайдай заявив про наступ та звільнення 50% міста. На жаль, ця інформація не відповідає дійсності. На війні треба вводити в оману противника, а не своїх громадян. В даному випадку українське суспільство має отримувати інформацію, наближену до реальності, перемоги нам потрібні реальні, а не вигадані. Ризик самообману на війні в тому, що потім під хибні вигадки та невиправдані оптимістичні заяви підганяють підрозділи, людей і ухвалюють рішення таким чином, які теж не відповідають обстановці. Припиняйте ці словесні ігри, так не треба робити», – написав Бутусов. 

Журналіст додав, що українські воїни тримають позиції у складній обстановці, і «ця обстановка потребує якщо не всієї правди, то хоча б відсутності брехні».

«Інакше це викликає занепокоєння: чи розуміють керівники що саме відбувається. Два дні тому противник вийшов на околиці міста, наразі наші війська обороняють промзону Сєвєродонецька та прилеглий до нього квартал. Викликає занепокоєння регулярне повідомлення бажаного замість дійсного. Щоб отримувати реальні перемоги, треба не створювати повітряні замки».

У понеділок, 6 червня, голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в етері «Радіо Свобода» відповів на закиди Бутусова щодо ситуації у Сєвєродонецьку.

«Якщо людина приїжджає через дві доби після певної інформації і намагається її порівняти з тим, що було позавчора або навіть вчора, — звісно, інформація може різнитися. Кожної години, зранку, вночі, вдень контрнаступи наші або ворога можуть змінити ситуацію в місті. Сєвєродонецьк — це місто 4х4 кілометри, воно достатньо невелике місто, тому ситуація динамічно змінюється», — каже Гайдай.

Бутусов стверджує, що йому заборонено відвідувати військові частини на передовій.  За словами журналіста, відповідне розпорядження було дано командирам в усній формі, він вимагатиме його скасування. За його словами, Офіс президента нібито вирішив «помститись за замітки про відповідальність влади за підготовку до війни та про загрозливу ситуацію на Донбасі».

Напередодні Бутусов виклав відео обстрілу з боку росіян мосту через Сіверський Донець, що сполучає Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Після цього на проросійських медійних ресурсах з'явилась інформація, що це начебто допомогло окупантам скорегувати вогонь.

6 червня керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов повідомив, що приїхав у Сєвєродонецьк проінспектувати роботу підрозділів ГУР у місті.

5 червня президент Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військових у Запорізькій, Донецькій та Луганській областях.

Колаж: Радіо Свобода/YouTube/Юрій Бутусов/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY