detector.media
Спартак Суббота
«Детектор медіа»
08.06.2022 10:59
Апатія, втома і тривога: чим небезпечне «перенасичення» новинами та як зберегти психіку
Апатія, втома і тривога: чим небезпечне «перенасичення» новинами та як зберегти психіку
Чому не варто переглядати стрічку новин за сніданком (і не тільки).

Прокинутися зранку й одразу перевірити новини у групах. Пізніше — сніданок і знову новини. Чудово, якщо на роботі є можливість відірватися від постійного інформаційного навантаження, а якщо ні? Для журналістів, аналітиків, комунікаційників, блогерів, політологів стрічка новин — повноцінна робота, яку складно просто відкласти й припинити читати. Як витримати інформаційне навантаження, чи існує «новинний ліміт» та чому не варто переглядати стрічку новин за сніданком (і не тільки)?

Інформаційна гігієна, або Чому важливо відкладати телефон за столом

Згадайте свій останній відпочинок від роботи. Окей, цієї весни — волонтерство, робота на городі, пошук житла чи прибирання квартири. А тепер пригадайте, чи паралельно з цим ви читали новини? До мене часто приходять клієнти (навіть не зі сфери комунікацій), які паралелять один процес зі скроленням стрічки новин. Постійно бути під інформаційним гнітом для нас давно стало буденністю, але ми недооцінюємо всі ризики цієї звички. Насправді дотримуватися інформаційної гігієни не менш важливо, ніж фізичної. Навіть якщо інформація — ваша робота.

Є таке поняття — терапія контролю стимулів. Річ у тім, що наш мозок асоціює дії з місцем, а місце — з діями. Наприклад, уявімо ситуацію: ви пишете статтю у себе вдома за робочим столом. Після цього берете смартфон із собою на обідню перерву. І поки їсте, гортаєте стрічку в пошуках нових інфоприводів. Ввечері — зустрічаєтеся з друзями та знову розповідаєте їм новини. З часом наш мозок починає асоціювати приймання їжі та зустрічі з друзями не з відпочинком, а з роботою. Відповідно — не відпочиває, а банально виснажується.

Саме тому важливо розділяти роботу та інші процеси. Якщо зараз ви живете не в своєму місті і не в своїй квартирі, все одно спробуйте організувати собі окреме робоче місце. Це може бути невеликий столик чи навіть куток у кімнаті, де ви зазвичай працюєте. І не переносьте робочі завдання до іншого місця.

Той самий принцип працює й коли ви просто постійно виснажуєте себе новинами, а якщо точніше — хвилюваннями через них. Тому виділяйте час на відпочинок, привчіть себе вимикати смартфон, коли їсте чи готуєтеся до сну. Навіть невеликі інформаційні перерви — велика користь для здоров’я. Те ж саме з ранковим потоком новин: до сніданку краще не перевантажувати мозок. Обробка інформації «зжирає» гору енергії. Читання новин і їхнє опрацювання — важка робота для мозку. Тому коли ви читаєте новини одразу після сну, під час сніданку слухаєте / дивитеся їх, а потім читаєте дорогою на роботу, ваш мозок стомлюється ще до того, як ви почнете щось писати чи ставити у стрічку.

Ще одна порада — будьте «тут і зараз». Якщо ви гуляєте парком чи лісом — насолоджуйтеся, волонтерите з родиною — робіть це, але без обговорень подій чи планувань інтерв’ю.

Наш мозок не мультизадачний. Вам може здаватися, що гортати стрічку новин під час прогулянки не більше ніж «фонове» заняття, але це не так. Будь-яка робота з інформацією потребує концентрації. Тому давайте собі відпочинок, цим ви дуже допоможете своєму здоров’ю. 

Як зрозуміти, що ви досягли інформаційного ліміту

Інформаційний ліміт — це обсяг інформації, який людина може сприйняти без шкоди для нервової системи. Так, ми не роботи, тож завелика кількість подій для нас справжній стрес. Якщо ж ми отримуємо багато інформації, ще й ту, на яку не можемо впливати, для нашої нервової системи це дуже велике навантаження.

Ми завжди реагуємо на отриману інформацію. Здебільшого останнім часом ми поглинаємо не так розважальний контент, як контент, який визначає якість нашого життя. І сльози через звірства окупантів, і радощі від успіхів нашої армії — це все емоції, на які потрібен ресурс.

Людям, які працюють в інформаційній сфері, взагалі неможливо повністю убезпечити себе від великих обсягів новин. Але в наших силах вчасно відстежити, коли їхній ліміт перевищений. Важливими ознаками цього можуть стати:

- надмірна тривожність,

- апатія,

- депресивні епізоди,

- поганий настрій,

- постійна втома.

У цьому випадку важливо зробити інформаційну перерву. Можливо, навіть узяти додатковий вихідний та змістити фокус на інші заняття. Головне — жодних новин. Повірте, якщо трапиться щось дуже важливе, ви про це дізнаєтеся в будь-якому разі. Ви не станете гіршим чи менш професійним журналістом, якщо не напишете про щось першими.

Як відстежувати новини без шкоди для психологічного здоров’я

По-перше, й головне — дотримуйтеся інформаційної гігієни. Розділяйте інформацію на загальну, непідконтрольну вам, і ту, яку ви можете безпосередньо використати в житті.

Наприклад, новини про смерть вам важко читати й об’єктивно ви не можете допомогти людям, які вже загинули. Ви маєте повне право мінімізувати їх у своєму інфопросторі. Не вся редакція пише лише про смерть чи насильство: попросіть колег помінятися з вами, якщо вам це складно. Також важливо прийняти той факт, що ви не можете змінити ситуацію, яка вже сталася, ваші емоції й переживання не допоможуть, не повернуть час назад. Але ви можете точково тримати інформаційний фронт і бути корисними тут і зараз: одній людині, одній дитині, написати чек-лист, пост про допомогу. Нікому не стане легше, якщо ви виснажитеся, але інфополе буде сильнішим, якщо ви будете його частиною.

По-друге, робіть перерву. Ввечері чи зранку вимикайте канали новин. Спробуйте переглянути перед сном комедію, почитати книжку або послухати музику. Якщо зараз не вдається цього зробити, перемкніть увагу на щось інше: просто подивіться у вікно, прогуляйтеся пішки, поприсідайте.

І загальна порада: стежте за своїм фізичним та психічним станом. Якщо ви починаєте відчувати надмірну тривожність, втрату контролю, у вас псується настрій — настав час для інформаційної перерви. І краще не відкладати, оскільки невеликий відпочинок зараз допоможе уникнути багатьох проблем у майбутньому.

Спартак Суббота, психотерапевт, медичний психолог

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY