detector.media
03.06.2022 21:45
Конгрес Міжнародної федерації журналістів засудив російську дезінформацію
Конгрес Міжнародної федерації журналістів засудив російську дезінформацію
Питання про виключення з Міжнародної федерації Союзу журналістів Росії потребує додаткових кроків.

Важливим підсумком 31-го Конгресу Міжнародної федерації журналістів стало ухвалення резолюції «Російська дезінформація і війна в Україні». Захід відбувся у Мускаті (Оман). Про успіх України, якого вдалося досягнути на форумі, «Детектору медіа» розповів голова Незалежної медіа-профспілки Сергій Штурхецький, який представляв на Конгресі нашу державу.

«Це велика перемога: 92 країни одноголосно підтримали засудження російської пропаганди. Також Конгрес вказав на необхідність ретельного розгляду цього питання, – розповів Сергій Штурхецький. – Це важливо і для світової спільноти, і для Міжнародної федерації журналістів, яка затверджувала Декларацію принципів поведінки журналістів, один із документів, на яких базуються етичні кодекси медійників світу. І ця резолюція – ще один крок до чіткого розмежування журналістики і пропаганди. Адже російська дезінформація у випадку з Україною призвела до геноциду».

Ухваленою резолюцією Конгрес стверджує такі принципи:

Важливим підсумком Конгресу стало те, що вперше представника України обрали до резерву Виконавчого комітету МФЖ. Ним став Сергій Штурхецький. До складу виконкому Європейської Федерації журналістів належить Сергій Томіленко, голова НСЖУ.

Також під час Конгресу знову порушували питання про ініціативу українських медіаорганізацій щодо виключення Союзу журналістів Росії «як організації, що об’єднує не журналістів, а пропагандистів».

Як нагадав у коментарі «Детектору медіа» Сергій Штурхецький, ще після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну НМПУ вийшла із закликом виключити СЖР із Міжнародної федерації, оскільки російські журналісти ведуть пропагандистську діяльність. Також Сергій Штурхецький ініціював збір підписів під петицією для комітету Федерації про виключення Союзу російських журналістів.

Цю пропозицію було подано до Міжнародної федерації журналістів у режимі термінової заяви. Але, на відміну від ухваленої резолюції, цей документ викликав питання у представників МФЖ. «Серед аргументів прозвучала теза, що не всі росіяни погані», коментує Сетрій Штухецький. Також у Міжнародній федерації НМПУ зауважували, що така резолюція суперечить статуту МФЖ.

«Ми провели консультації і дійшли компромісу, визнавши, що виключити СЖР може не Конгрес, а Виконавчий комітет за поданням про етику. В цьому випадку потрібно більше часу. До того ж відмова від участі Союзу журналістів Росії у МФЖ  можлива не в такій чіткій формі, як того хочеться Україні», – додав Сергій Штурхецький.

Для виключення члена МФЖ необхідно дотриматися багатьох процедур. Щодо СЖР однією з них було слухання аргументів російської сторони.

«Проєкти російських резолюцій не розглядалися, представників Росії у жодних керівних структурах МФЖ вже немає», резюмував Сергій Штурхецький.

Міжнародна федерація журналістів із перших днів російського вторгнення в Україну засудила військову агресію та спрямувала ресурси свого безпекового Фонду на допомогу працівникам українських ЗМІ.

Фото з фейсбук-сторінки Міжнародної федерації журналістів

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY