detector.media
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
03.06.2022 12:00
Обличчя телемарафону «Єдині новини» у травні: кому давали слово найчастіше
Обличчя телемарафону «Єдині новини» у травні: кому давали слово найчастіше
Найпопулярнішим гостем / спікером національного ефіру став одесит Сергій Братчук, а єдиною з лідерів опозиційних політсил, кому давали слово в ефірі, — Юлія Тимошенко.

Після 24 лютого «Детектор медіа» вимушено припинив моніторинг щоденних теленовин і політичних токшоу, адже українські телеканали більше не показували ані окремих новин, ані токшоу. Більшість із них тепер транслює спільний телемарафон «Єдині новини», який складається з новин, гостьових студій, записаних інтерв’ю тощо. На додачу до щоденного конспекту марафону, а також щотижневого докладного розбору грубих порушень і помилок, який у двох форматах — для професійної та для ширшої аудиторії — робить медіаексперт Ігор Куляс, ми збираємо суто статистичну інформацію про спільний інформаційний ефір і публікуватимемо їх щомісяця.

За підрахунками «Детектора медіа», протягом травня в ефірі марафону було 1949 включень і 904 унікальних гостя / спікера. Дві третини (63%) гостей / спікерів були в ефірі лише по одному разу. 7% від усіх включень припадає на п’ятьох людей. Хто ці люди і про що найчастіше говорили в ефірі марафону, читайте в цьому матеріалі. Зауважмо, що йдеться про включення чи присутність у студії в ролі гостя ефіру, а не про синхрони чи згадки в новинних сюжетах або офіційні звернення в запису (наприклад, президента України чи прем’єр-міністра).

 

Кого найчастіше включали в ефір марафону

Найчастіше в ефір марафону у травні включали речника Одеської військової адміністрації Сергія Братчука. Журналіст і телеведучий із військовим і волонтерським бекґраундом, Братчук розповідав про ситуацію в Одесі, був в ефірі 34 рази, тобто в середньому частіше, ніж раз на день. Також він єдиний був у травні в ефірі всіх шести телеканалів / медіагруп, які беруть участь у спільному телемарафоні.

30 разів був в ефірі Вадим Денисенко — також колишній журналіст і медіаменеджер, який зараз є радником міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

25 разів в ефірі був керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, по 19 разів — радник міністра внутрішніх справ Ростислав Смірнов і керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. Дещо поступаються їм за кількістю появ в ефірі заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін, харківський міський голова Ігор Терехов та народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський. Прикметно, що саме Веніславський — член комітету ВР із національної безпеки — є найчастішим гостем ефіру марафону з-поміж політиків. Кількома появами в ефірі йому поступається Данило Гетманцев (обличчя економічної політики монобільшості) і колишня журналістка «1+1» Ольга Василевська-Смаглюк. Серед найчастіше запрошуваних парламентарів немає керівництва Верховної Ради (Руслан Стефанчук включався протягом травня в ефір один раз, віцеспікер Олександр Корнієнко — чотири рази) і глави фракції «Слуга народу» (Давид Арахамія не включався взагалі).

З-поміж політичних коментаторів та військових експертів до ефіру найчастіше запрошували аналітика центру «Слово і діло» Валентина Гладких, керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, військового експерта Сергія Грабського, економіста Олега Устенка — всі вони з’являлися в ефірі протягом місяця кільканадцять разів. Збіг чи ні, але «Слово і діло», яке представляє Валентин Гладких, уже кілька років співпрацює як фактчекерська організація із проєктом «Право на владу» каналу «1+1». Сам Гладких до запровадження санкцій часто бував на каналах Медведчука, хоча заради справедливості слід сказати, що саме він часто був єдиним опонентом проросійської точки зору у студії.

10 разів за місяць в ефірі марафону був його неформальний координатор, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Made with Flourish

Перша тенденція зрозуміла й закономірна: найчастіше в ефірі з’являються речники та голови місцевих адміністрацій тих регіонів, де тривають бойові дії або обстановка залишається напруженою після російських нападів, обстрілів або звільнення від загарбників. Зауважмо, що серед топових спікерів немає голови Миколаївської військової адміністрації Віталія Кіма — зірки перших місяців війни. Він був в ефірі марафону у травні тільки чотири рази, хоча на Миколаївщині було гаряче. Також показово, що в топі аж троє представників Міністерства внутрішніх справ (двоє радників і заступник міністра), натомість заступниця міністра оборони Ганна Маляр поступається їм частотою появи в ефірі. А міністерка реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук, яка займалася «зеленими коридорами» евакуації та обмінами полонених, була в ефірі марафону за місяць лише двічі.

 

Кого найчастіше запрошують окремі телеканали / медіагрупи

«Україна» / «Україна 24» не зраджує своїх довоєнних звичок: корпоративна солідарність понад усе. Найчастіше (9 разів протягом травня) у блоці «України» з’являвся Дмитро Сахарук — генеральний директор компанії «ДТЕК Енерго», яка належить Рінату Ахметову. Йому, нагадаємо, належить і медіагрупа «Україна». При цьому Сахарук говорив про важливі речі — ситуацію з енергозабезпеченням України загалом і окремих регіонів, які потерпають від війни найбільше. Спершу його титрували «енергетиком», і лише у другій половині травня почали зазначати, що він — керівник компанії.

Другий за популярністю (8 разів) — нардеп зі «Слуги народу» Дмитро Соломчук. Згідно з «Українською правдою» та іншими джерелами, прихильний до Ріната Ахметова. Такий самий показник у його товариша по фракції Федора Веніславського. Дещо поступилися їм Ольга Василевська-Смаглюк і Данило Гетманцев. Серед найпопулярніших спікерів блоку «України» також політкоментатор Валентин Гладких (7 разів). Трохи рідше (6 разів за місяць) з’являлися в ефірі Сергій Братчук, Вадим Денисенко, мер Харкова Ігор Терехов та мер Маріуполя Вадим Бойченко — також близький до Ріната Ахметова.

У блоці каналу «Рада» найчастіше (9 разів) з’являвся експерт-міжнародник Богдан Ференс. Також тут частіше, ніж на інших каналах, включали заступника голови Херсонської ОДА Олександра Самойленка і політкоментатора Михайла Притулу. Цікаво, що «Рада» сім разів включала власного кореспондента «Інтера» у США Дмитра Анопченка, який коментував ситуацію у Сполучених Штатах. А ось одіозний політтехнолог і латентний ведучий «Ради» Володимир Петров включався протягом місяця лише тричі. Загалом топ «Ради» свідчить, що канал у своєму блоці не фокусується на парламентарях, а охочіше дає слово політкоментаторам та представникам військових адміністрацій.

Топ блоку Суспільного очолює Сергій Братчук (7 включень за місяць). По п’ять разів з’являлися в ефірі керівник Попаснянської військової адміністрації Микола Ханатов та радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, який комунікує активніше за свого шефа Бойченка.

Прикметно, що в топі Суспільного переважають голови адміністрацій та експерти, але немає політиків. До речі, чотири рази протягом травня в ефір Суспільного включали російського ліберального експерта Андрія Піонтковського.

Решта три телеканали / медіаблоки відзначаються меншою кількістю включень та розмов у студії загалом і повторюваних гостей зокрема. В умовному топі «1+1» — експерти Олександр Мусієнко (6 появ в ефірі) та Сергій Куюн (5), речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук, голова Донецької ОВА Павло Кириленко та експерт Валентин Гладких (4). Прикметно, що серед людей, які з’являлися у блоці «1+1» тричі за травень, є співачка Тіна Кароль та нафтовий бізнесмен Адам Сікорський. Зважаючи на те, що Сергій Куюн також спеціалізується на ринку пального, інтерес «1+1» до теми енергоносіїв та пального очевидний — можливо, як у випадку підвищеної уваги «України» до електроенергетики, йдеться про бізнес-інтереси власника каналу Ігоря Коломойського, якому належить низка підприємств у цій галузі.

Незаперечний лідер (9 появ в ефірі) блоку ICTV / СТБ — радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко. З цікавого в топі блоку — лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко (5 появ), яка також включалась у блоці «України». На відміну від Тимошенко, лідера «Європейської солідарності» у травні в ефірі марафону можна було бачити лише як героя, і то негативного. Не було в ефірі протягом травня також лідерки «Голосу» Кіри Рудик. Не кажучи вже про розпущену «Опозиційну платформу — За життя» та її вже колишнього лідера Юрія Бойка. Загалом про репрезентацію політичних сил серед гостей і коментаторів марафону говорити не випадає — тут панує «Слуга народу» із незначними вкрапленнями Юлії Тимошенко.

Канал «Інтер» приділяв особливу увагу заступникам і радникам міністрів: у топі тут Євген Єнін із МВС та Ганна Маляр із Міністерства оборони. Втім Ганна Маляр була частою гостею новин «Інтера» і в попередні роки, коли ще не працювала в міністерстві й була юристкою-кримінологинею. У топі тут також мер Мелітополя (в екзилі) Іван Федоров.

Made with Flourish

Загалом нічого дивного чи неприродного в тому, що різні редакції приділяють більше уваги різним гостям / спікерам, немає. Втім у деяких випадках їхні вподобання достатньо промовисті й натякають на те, що комерційні телеканали навіть у межах марафону не припиняють дбати про інтереси своїх власників та політичних патронів. Що підтверджується також нашим моніторингом, у межах якого Ігор Куляс відстежує, зокрема, політичний піар.

 

Хто найчастіше коментує різні теми

Бойові дії та ситуацію на війні коментують переважно речники та голови місцевих адміністрацій, представники Міністерства внутрішніх справ і Міноборони. Серед військових експертів найчастіше з’являлися Сергій Грабський і Костянтин Машовець; також популярними були експерти більш загального профілю Віктор Андрусів (Інститут майбутнього) та Олександр Мусієнко.

Коло регулярних коментаторів політичної тематики нешироке. Переважно це нардепи від «Слуги народу» (Федір Веніславський, Денис Маслов, Данило Гетманцев, Олександр Корнієнко) та політкоментатори (Валентин Гладких), а також Юлія Тимошенко. Інші спікери з’являлися в ефірі 1-2 рази.

Гуманітарну ситуацію здебільшого коментують голови місцевих адміністрацій (найчастіше — Ігор Терехов про Харків, Петро Андрющенко та Вадим Бойченко про Маріуполь, Іван Федоров про Мелітополь, Олександр Самойленко та Ігор Колихаєв про Херсон), а також уже згадуваний представник ДТЕК Дмитро Сахарук. Прикметно, що серед людей, які найчастіше коментують гуманітарні теми, — заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Топспікер у темі економіки — заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький (9 появ в ефірі). Часто коментували також Сергій Куюн, Тимофій Милованов та Олег Устенко, а серед депутатів — Данило Гетманцев та Дмитро Соломчук.

У темі суспільства не так легко виділити найчастіших коментаторів, адже сама тематична група дуже строката — тут і дисидент та єврейський діяч Йосиф Зісельс, і лікар Федір Лапій, і психолог Андрій Козінчук.

Найчастіше тему культури у травні коментував профільний міністр Олександр Ткаченко; також «культурним» спікером зненацька став керівник «Укрпошти» Ігор Смілянський завдяки найпопулярнішому витвору мистецтва наших днів — марці про російський корабель.

Топовий коментатор міжнародної тематики — політкоментатор-міжнародник Богдан Ференс (11 появ); також на цю тему запрошували висловитися журналіста Дмитра Анопченка та політкоментатора Валентина Гладких, віцепрем’єрку Ольгу Стефанішину та політкоментатора Олександра Солонтая.

Made with Flourish
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY