detector.media
31.05.2022 15:36
Українська Гельсінська спілка: Звільнення Денісової незаконне, Рада ламає інститут омбудсмана
Українська Гельсінська спілка: Звільнення Денісової незаконне, Рада ламає інститут омбудсмана
Олександр Павліченко: Рада не мала жодних підстав, які б дозволяли звільнити омбудсмана Денісову відповідно до процедури.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко заявив, що Верховна Рада незаконно звільнила Людмилу Денісову з посади Уповноваженого з прав людини.

Про це Павліченко сказав у коментарі «Детектору медіа».

«Я вважаю, що це незаконне звільнення, яке суперечить принципу незалежності цієї посади. Верховна Рада має винятковий перелік підстав для звільнення Уповноваженого, які прописані у відповідному законі. Коли ми створюємо правила гри і кажемо, що на час каденції Уповноваженого діють ці правила, вони не можуть бути змінені впродовж періоду її каденції. Будь ласка, якщо ви хочете змінювати правила, вони вже будуть стосуватись наступного Уповноваженого», – каже Павліченко.

За словами Павліченка, серед п’яти озвучених підстав для звільнення Денісової, не було жодної, яка б дозволяла звільнити омбудсмана відповідно до процедури.

«Тому була вигадана нова підстава. Був ухвалений закон, який набув чинності 12 травня 2022 року, про спосіб відкликання в умовах воєнного стану осіб, які призначались за голосування Ради, і відкликаються за голосуванням Ради. Ще один момент: Рада жодного разу не заслуховувала звіт, який готує Уповноважена з прав людини, парламент не цікавило, як і що робить Уповноважена. Жодної оцінки роботи Уповноваженої – ні позитивної, ані негативної – не відбулося».

Павліченко зазначив, що Рада «ламає ту крихку інституцію, яка сьогодні лише формувалась для того, щоб стати авторитетним інструментом захисту прав людини».

«Нагадаю, що Уповноважений захищає права людини, які порушує саме держава. Відповідно, Уповноважений має бути захищений від сваволі держави, через те, що держава буде незадоволена омбудсменом. Для того, щоб бути захищеним на період дії мандату, Уповноваженому потрібно мати належний захист.  Зараз ця незалежність повністю анульована і зруйнована. Коли державі не подобається чинний уповноважений, вона його знімає, призначає нового, якого також через два місяці зніме. Рада довела, що вона зруйнувала інститут незалежності Уповноваженого».

Павліченко додав, що Гельсінська спілка буде подавати скаргу до ЄСПЛ і буде «показувати, наскільки неправа держава щодо  інституту Уповноваженого з прав людини».

31 травня Верховна Рада підтримала звільнення Людмили Денісової з посади Уповноваженого з прав людини.  За відставку Денісової проголосували 234 народних депутати. Призначення нового омбудсмена Рада не розглядала. 

Денісова була призначена Уповноваженою Верховної Ради з прав людини 15 березня 2018 року. Згідно з законодавством, термін її повноважень мав становити 5 років.

Нардеп від «Слуги народу» Павло Фролов повідомив, що недовіру омбудсманці вирішили висловити відповідно до статті 12 закону про правовий режим воєнного стану.   

«На превеликий жаль, з початку війни та великих страждань українців пані Денісова майже не виконувала своїх повноважень щодо організації гуманітарних коридорів, захисту та обміну полонених, протидії депортації людей та дітей з окупованих територій, іншої правозахисної діяльності. Всі ці питання фактично вимушено робила Ірина Верещук... Незрозуміла концентрація медійної роботи омбудсмена на багаточисельних деталях "сексуальних злочинів, вчинених у неприродній спосіб", та "зґвалтуваннях дітей" на окупованих територіях, які не могла підтвердити доказами, лише шкодила Україні та відволікала увагу світових ЗМІ від дійсних потреб України», — стверджує Фролов.

Правозахисні організації закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищити незалежність інституту Уповноваженого з прав людини. Правозахисники наполягають, щоб влада створила умови для проведення відкритого та незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням всіх міжнародних стандартів. 

25 травня низка медійниць і громадських організацій відкрито звернулись до Людмили Денісової із закликом скоригувати комунікацію про статеві злочини під час війни.

Денісову критикували за надмірну деталізацію у повідомленнях про факти сексуального насилля з боку росіян та публікацію шокових історій. Частина тих історій, які вже оприлюднила уповноважена Верховної Ради з прав людини, стосується неповнолітніх. Денісовій закидали й інші порушення етики. 

Фото: Людмила Денісова/Facebook 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY