detector.media
31.05.2022 10:25
Наталія Мосейчук розповіла подробиці нападу з боку росіян на її знімальну групу в Берліні
Наталія Мосейчук розповіла подробиці нападу з боку росіян на її знімальну групу в Берліні
Ведучу захистив чоловік, який стояв поруч. Він прикрив її, коли росіянин почав простягати руки. Згодом втрутилася поліція.

Телеведуча «1+1» Наталія Мосейчук в інтерв'ю Kp.ua розповіла подробиці нападу з боку росіян на її знімальну групу в Берліні 9 травня

«Наша група була там із редакційним завданням зняти матеріал про те, що означає для росіян пам'ять. Ми довго дивилися на те, як вони вишиковуються в колону в оточенні поліції біля Бранденбурзьких воріт. Як їм роздають портрети радянських воїнів на ціпках. Як вони співають пісень. Потім колона попрямувала до парку зі знаменитим монументом», – розповіла ведуча.

За її словами, ситуацію під монументом Воїну-визволителю «підірвала» одна фраза.

«Насправді росіяни довго терпіли українську мову поруч, бо ми, звісно, ​​розмовляли українською. Спочатку їх стримувала поліція, щоб не було рукоприкладства, вона стояла кордоном, буквально оточивши їх у кільце. І ми стояли з ними в цьому кільці, тому що пам'ятник визволителям у Тіргардені – це пам'ятник спільний, що символізує участь та внесок наших дідів у визволення народів світу від нацизму.

І раптом вони начебто помічають, що поряд українці. Почалася істерика: "Та це не нація, їх треба вирізати. Вони ще дадуть відповідь". Ну і я запитала, причому спокійно: "А за Бучу хто відповість?" І все, у них знесло дах. Їхній натовп почав перетворюватися на хвилю, хвиля – на цунамі, вони почали хитатися і йти на нас. Один величезний чоловік відзначився особливо, він ішов саме на мене.

І я дуже вдячна пану Султану, ічкерійцю, що стояв поруч зі мною і прикрив мене, коли той росіянин почав простягати до мене руки. Він схопився за Султана, за його одяг, і тоді пан Султан дав йому відсіч. Тут же підбігла поліція, розняла та відчепила їх від нас», – розповіла Наталія Мосейчук.

Після цього журналісти змогли закінчити зйомку, але чоловік, який намагався напасти на ведучу, пожалівся вже іншим поліцейським, що його нібито побив пан Султан. Через це знімальній групі довелось пояснювати правоохоронцям всю ситуацію та показувати відео з місця інциденту. 

«Побачивши моє журналістське посвідчення, вони мали порушити цю справу. У Німеччині учасники масових заходів не мають права торкнутися журналіста чи телеоператора навіть пальцем. Це переслідується законом.

Ми йшли туди свідомо, сміливо, нічого не боячись, бо в демократичній країні закон понад усе. А росіянам-емігрантам слід знати цей закон, якщо вони обрали демократичну державу для проживання», – додала телеведуча.

Після сутички німецька поліція порушила адміністративну справу проти чоловіка, який намагався напасти на українську ведучу.

Ілюстрація: кадр із сюжету «1+1»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY