detector.media
29.05.2022 14:03
Бутусов про заборону перебувати на передовій: Розпорядження було усне, вимагатиму його скасування
Бутусов про заборону перебувати на передовій: Розпорядження було усне, вимагатиму його скасування
Юрій Бутусов запевнив, що його публікації жодної загрози безпеці та життю українських військовослужбовців не несли (на фото – журналіст поряд із трофейним танком росіян).

Журналіст та головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що заборона відвідувати йому військові частини на передовій була дана командирам усно. Бутусов буде вимагати скасувати ці «незаконні вказівки».

За словами журналіста, наказ про заборону відвідувати військові частини на передовій був зроблений одразу після фейсбук-допису народної депутатки від «Слуги народу», членкині парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар’яни Безуглої.

Нагадаємо, Безугла заявила у своєму дописі, що СБУ має відкрити справу щодо Бутусова через інформацію, яку він поширює.

«Якщо Служба безпеки України нічого не зробить щодо Юрія Бутусова, який постійно безкарно викладає тонни інформації щодо наших військових, позицій, оперативної обстановки, розхитує, дезорієнтує і підіграє Росії, вважатиму, ніяка поступова реформа вже не має сенсу... Іван Баканов, це ганьба», – заявила Безугла 27 травня.

На думку Юрія Бутусова, причиною звернення Безуглої стала його критика законопроєкту, який народна депутатка внесла щодо права командирам застосовувати в бойовій обстановці засоби примусу, в тому числі, зброю щодо підлеглих.

«Це було усне розпорядження, яке було доведене до командирів частин, в тих районах, де я був, воно доведене телефоном, а також неофіційно через чат для спілкування певних посадових осіб. До командирів частин воно було доведено через прямі дзвінки командування. Я буду письмово звертатись до Міноборони та Командування Збройних Сил з вимогою пояснити, хто саме, на якій підставі і чому видав такий наказ, і звичайно, буду вимагати скасувати ці усні та незаконні вказівки», – каже журналіст.

Бутусов зазначив, що зараз невідомо, в чому саме його звинувачує Безугла. Її заяву він розцінює як тиск на себе та як погрозу.

«Зараз я хочу дізнатись, в чому Безугла мене звинувачує, на яких підставах і що значить слово "розібратись"? Я пам’ятаю, такі заяві свого часу лунали щодо Георгія Гонгадзе, і не розумію, що на лексиконі нардепа від керівної партії означає вимога до СБУ "розібратись". Я хотів би, щоб Рада, комітет по обороні, сама пані Безугла пояснили, які саме заходи (проти мене. – ДМ) має здійснити СБУ… Заяву Безуглої я розцінюю як абсолютно незаконний тиск на журналіста і як спробу завадити моїй журналістській діяльності, це реальна погроза, жодних доказів пані Безугла не навела, жодної секретної інформації, яка мала б для противника цінність, я не оприлюднював, тому буду вимагати, щоб вона пред'явила докази, щоб СБУ дала оцінку її незаконній заяві, і звичайно, я це не залишу. Так само, я буду нагадувати президенту Володимиру Зеленському про його неправдиві звинувачення проти мене під час пресконференції минулого року. Щоб суспільство бачило безпідставність цих звинувачень».

Журналіст додав, що СБУ наразі не зверталась до нього через заяву Безуглої.

Коментуючи можливість судового позову, Бутусов зазначив, що на цей момент «предмета для розмови просто нема». Він каже, що йому невідомий правовий зміст допису нардепки, «щоб можна було потім визначити правові наслідки для самої пані Безуглої». Журналіст додав, що зараз його адвокати захищають Україну на фронті, тому запити з вимогою роз'яснити заяву Безуглої будуть подані «через певний час».

Бутусов запевнив, що його публікації жодної загрози безпеці та життю українських військовослужбовців не несли, а всі матеріали він узгоджує з військовими на місці.

«Тому я і маю можливість їздити на фронт. Якби я таке робив, то зі мною просто ніхто б там не спілкувався… Я працюю в бойових умовах, завжди є люди, які мене супроводжують, і самостійно я не пересуваюсь і кудись самостійно не йду… Під час спілкування з бійцями я розумію, які речі є пріоритетними, що можна, а що не можна. Однак я не хотів би казати, що хтось замість мене бере відповідальність за матеріали, це буде некоректно».

Нагадаємо, 27 травня Юрій Бутусов повідомив про те, що йому заборонено відвідувати військові частини на передовій.

Тоді Бутусов висловив думку, що в такий спосіб Офіс президента нібито вирішив «помститись за замітки про відповідальність влади за підготовку до війни та про загрозливу ситуацію на Донбасі».

Напередодні Бутусов виклав відео обстрілу з боку росіян мосту через Сіверський Донець, що сполучає Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Після цього на проросійських медійних ресурсах з'явилась інформація, що це начебто допомогло окупантам скорегувати вогонь.

Скріншот відео: Бутусов Плюс/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY