detector.media
28.05.2022 12:12
У Держдепі запропонували культурну стратегію для боротьби з російською пропагандою
У Держдепі запропонували культурну стратегію для боротьби з російською пропагандою
Замість атак, ідеологію можна здолати іншими засобами, каже Вівіан Волкер.

Щоб протистояти проросійському наративу у світі, Україна має більше популяризувати культуру та ідентичність. Про це під час прес-конференції у Центрі аналізу європейської політики у Вашингтоні Вівіан Волкер, виконавча директорка Консультативної комісії США з публічної дипломатії при Державному департаменті, повідомляє «Голос Америки».

«Україна має використовувати потенціал свого наративу, розповідати про унікальні якості української культури та ідентичності, ілюструвати недоліки у путінській розповіді про Україну. Тобто, це свого роду стратегія стримування», — сказала Вівіан Волкер під час заходу «Культура — головна ціль російської війни в Україні».

Ця стратегія, додала Волкер, передбачає подолання ідеології не атаками у культурному просторі, а наданням «достовірного альтернативного наративу».

«Ми — дипломати, науковці, журналісти, експерти — відповідальні за створення умов для достовірності українського наративу у світовому інформаційному просторі», — сказала представниця Держдепу.

Щоб цього досягти, Вівіан Волкер рекомендує приділяти увагу реальним фактам, щоб не потрапити у пастку несвідомого повторення неправдивого наративу про Україну. Зокрема, вона закликає експертів та журналістів припинити використовувати фразу «українська криза» у контексті повноцінного російського вторгнення в Україну: «Фраза “українська криза” передбачає, що відповідальність за кризу лягає на Україну, не на Росію».

Також, на її думку, важливо зважено підходити до визначення ролі України у так званому геостратегічному протистоянні між Росією та США за владу і глобальний простір, про що часто наголошують в російській пропаганді.

«Ми маємо говорити про це не лише як про боротьбу між двома супердержавами, але й про боротьбу між двома країнами в одному регіоні. Це допоможе глобально позиціонувати Україну як значущого конкурента — як на полі бою, так і в інформаційному просторі», — сказала Вівіан Волкер.

Директорка Консультативної комісії США з публічної дипломатії нагадала, що уряд США вже допомагає у зусиллях протистояти російському наративу. Зокрема, завдяки мовленню американських ЗМІ в Україні — «Голосу Америки» та «Радіо Свобода».

«Що тут може запропонувати американський уряд, це інституції державного мовлення, які перебувають при Агенстві США із глобальних медіа. Радіо Свобода і Голос Америки вже здавна встановили доступ до населення і висвітлюють не лише історії про американське життя чи західну перспективу. … Це може бути місце для презентації правдивих даних про Україну», - зазначила пані Волкер.

Пані посола України у США Оксана Маркарова наголосила, що Росія використовує культуру на війні як інструмент зброї. Як приклад вона навела нещодавній випадок на Каннському фестивалі, зі сцени якого російський режисер Кирило Серебренніков закликав міжнародну спільноту зняти санкції з деяких російських олігархів.

Культурний елемент в нинішній війні відіграє не меншу роль, ніж військовий, -переконаний генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко:

«Десятиліттями Росія використовувала культуру, щоб встановлювати, пропагувати, поширювати дуже ксенофобські, провоєнні сентименти, повідомлення і наративи, якими утискали сусідні країни, пробували відібрати ідентичності інших країн чи громад, які (як Росія вважала) належать до сфери її геополітичних інтересів».

Нагадаємо, У Державному агентстві України з питань кіно відреагували на тези пресконференції в Каннах російського кінорежисера Кіріла Сєрєбрєннікова, який став на захист Романа Абрамовича, Владислава Суркова і родин російських військових. Представники відомства запросили директора Каннскького кінофестивалю П'єре Лескюр та генерального директора форуму Тьєрі Фремо відвідати Україну «зараз, у розпал боротьби російської культури за цінність життя».

Фото Маріупольського драмтеатру: скріншот з відео CBS News

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY