detector.media
25.05.2022 18:17
Українські журналісти не поспішають виїжджати за кордон під час війни – опитування ІМІ
Українські журналісти не поспішають виїжджати за кордон під час війни – опитування ІМІ
Найчастіше медійники висвітлюють події війни у своїх містах.

Інститут масової інформації провів опитування про роботу представників ЗМІ під час війни. Питання поставили 249 журналістам, повідомляється на сайті ІМІ.

За цими даними, більшість опитаних (73%) початку повномасштабного вторгнення Росії лишилися у своїх містах. 27% змушені були виїхати, з них 5% – за кордон (до Польщі Литви чи Словаччини).

20% з-поміж опитаних медійників висвітлюють вторгнення Росії на позиціях ЗСУ, 11% – на тимчасово окупованих територіях, а 85% пишуть на теми війни у своїх містах.

80% журналістів, які відповіли на питання ІМІ, ніколи не працювали в зонах бойових дій до 24 лютого 2022 року. Переважно ці журналісти (99%) пишуть про наслідки війни, соціальні проблеми, гуманітарну катастрофу. Трохи більше половини працюють з інформацією на тему війни.

Більше третини (34% ) з цих журналістів мають розроблені протоколи безпеки. 68% з них мають принаймні теоретичні знання з домедичної допомоги.

Більшість опитаних зазначили, що помічають зміни в ставленні до журналістів після початку війни. Так, траплялися інциденти з перешкоджанням з боку пересічних громадян (у 23,5% з-поміж опитаних журналістів), перешкоджання з боку військових або правоохоронних органів (17%), інциденти на блокпостах (13%).

Це анонімне адресне опитування медійників ІМІ проводив у квітні-травні 2022 року. Посилання на анкету надсилали потенційним респондентам – журналістам і редакторам. Усього отримано 249 відповідей. З них по 23,7% – респонденти з центральних та західних регіонів України, 16% з південних, 12% зі східних, 10,4% з північних, 14,1% з міста Києва. 61% жінок, 38% чоловіків, 1% іншої статі. 

Як повідомляв ІМІ, за три місяці повномасштабної війни Росія скоїла 280 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Станом на 24 травня росіяни вбили 29 журналістів, з них семеро представників ЗМІ загинули під час виконання професійних обов'язків.

Фото: Savelife.in.ua

Інфографіка: Інститут масової інформації

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY