detector.media
24.05.2022 17:55
Загальнонаціональному марафону довіряють 75% українців – дослідження Gradus Research Company
Загальнонаціональному марафону довіряють 75% українців – дослідження Gradus Research Company
Найбільший рівень довіри до спільного телемарафону серед глядачів, які перебувають в Україні – до 80%. Найменший – серед тих, хто виїхав за кордон, – 67%

91% громадян України знають про марафон «Єдині новини», 75% із них довіряють йому як джерелу інформації. Про це йдеться у соціологічному дослідженні Gradus Research Company.

Компанія провела другий етап дослідження медіа простору війни на замовлення Національної суспільної телерадіокомпанії України. Його результати розповідають про те, як українці нині споживають новини, які телеканали переглядають і чи довіряють джерелам інформації.

До вибірки потрапили громадяни, які залишилися вдома, переїхали в межах України, а також виїхали за кордон. Серед мешканців міст із населенням понад 50 тисяч глядачами марафону є 7,88 млн українців і майже усі вони – 7,83 млн – довіряють «Єдиним новинам».

При цьому 2,98 млн громадян дивляться марафон щодня. У населених пунктах, де проживає менше ніж 50 тис осіб, телемарафон переглядають 10,52 млн українців, щодня за ним стежать 5,94 млн громадян нашої країни, довіряють йому – 9,97 млн.

Здебільшого глядачі переглядають марафон на телебаченні, близько чверті з-поміж опитаних – на ютубі, ще близько півмільйона – в застосунку «Дія».

Найбільший рівень довіри до спільного телемарафону серед глядачів, які перебувають в Україні – до 80%. Найменший – серед тих, хто виїхав за кордон, – 67%. Переглядають марафон українці здебільшого на телеканалі «1+1» (46%). 29% аудиторії надають перевагу ICTV, 24% – телеканалу «Україна 24» і 19% – телеканалу «Україна».

Найпопулярнішими джерелами новин про Україну, за даними дослідження, є соціальні мережі та інтернет-сайти. Телебачення (як загальнонаціональне, так і місцеве) і радіо переважно слугують за джерела інформації для респондентів, котрі залишилися в Україні.

Ті, хто виїхали за кордон, новини споживають дещо менше і викистовують меншу кількість джерел.

Загалом 77% усіх респондентів отримують інформацію із соціальних мереж, 60% – з інтернет-сайтів. 42% дивляться загальнонаціональне телебачення, 37% дізнаються про події від друзів, родичів, знайомих, колег. 16% громадян переглядають місцеве, регіональне телебачення, 13% – слухають радіо.

Опитування було проведено в період із 12 по 16 травня 2022 року. У ньому взяли участь 2500 осіб. Gradus Research Company для збору інформації використала метод самозаповнення анкет у мобільному додатку.

Інфографіка: Gradus Research Company

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY