detector.media
24.05.2022 13:26
Росія за три місяці скоїла 280 злочинів проти журналістів та медіа в Україні – ІМІ
Росія за три місяці скоїла 280 злочинів проти журналістів та медіа в Україні – ІМІ
Окупанти вбивають, викрадають та беруть у полон журналістів, знищують українське мовлення та блокують доступ до сайтів українських ЗМІ на тимчасово захоплених територіях.

Росія за три місяці повномасштабної війни скоїла 280 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації.

Станом на 24 травня росіяни вбили 29 журналістів, з них семеро журналістів було вбито під час виконання професійних обов'язків. Дев'ятеро журналістів були поранені і щонайменше 15 журналістів зникли безвісти. Зокрема, журналіст Дмитро Хилюк зник на Київщині під час російської окупації. Хоча ця територія з березня вже звільнена, ІМІ досі не вдалося його знайти.

Вбито семеро журналістів (3 українських та 4 іноземних; 2 жінки та 5 чоловіків) під час того, як вони виконували свої професійні обов’язки. 

22 медійників загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання своїх журналістських обов’язків:

Інфографіка: ІМІ

Окупанти продовжують викрадати та брати у полон представників медіа, зафіксовано дев’ять таких випадків. Останній випадок стався в тимчасово окупованому Херсоні у травні – російські військові викрали з дому інженера «Суспільне Херсон» Олексія Воронцова, а через шість днів його відпустили. Він живий і перебуває вдома, в тимчасово окупованому Херсоні.

Крім того, російські окупанти продовжують знищувати українське мовлення на тимчасово захоплених територіях. Так, у Маріуполі окупанти поширюють пропаганду, використовуючи назву та логотип газети «Приазовский рабочий». Ця газета через окупацію припинила свою діяльність.

Також серед злочинів росіян – обстріли журналістів, телевеж, офісів медіа, блокування доступу до сайтів українських медіа в РФ та окупованому Криму тощо.  

ЗМІ продовжують закриватися внаслідок російської агресії на території України. Так, щонайменше 113 регіональних медіа змушені були припинити роботу через погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації та друкувати газети тощо. Медіа припинили виходити на Донеччині, Закарпатті, Луганщині, Львівщині, Миколаївщині, Одещині, Полтавщині, Херсонщині, Харківщині, Хмельниччині, Чернігівщині, у Чернівцях, Запорізькій області, Кропивницькому.

Також зростає кількість погроз та кібератак, вчинених проти журналістів та медіа.  За три місяці повномасштабної війни ІМІ зафіксував 50 випадків погроз та переслідувань журналістів і медіа. 

Фото: Роман Балук/Львівська міська рада

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY