detector.media
21.05.2022 18:54
Премія Гонгадзе присудила спеціальну відзнаку посмертно Максу Левіну
Премія Гонгадзе присудила спеціальну відзнаку посмертно Максу Левіну
За визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу.

Премія імені Георгія Гонгадзе вперше вручила Спеціальну відзнаку. 

Нею Капітула посмертно відзначила фотожурналіста Макса Левіна «за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу». З 2014 року Макс Левін знімав війну на Донбасі. Був одним з українських журналістів, які стали свідками трагічних подій в Іловайську і змогли вирватися з Іловайського котла. Після цього разом із колегою Маркіяном Лисейком запустив документальний проєкт After Ilovaisk.

Макс казав: «Кожен фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну». До своїх останніх днів він документував події повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема бої на Київщині. На початку березня його вбили російські окупанти під час того, як він виконував свої професійні обов’язки. 

Вручили премію матері Макса Левіна, яку супроводжував Маркіян Лисейко.

Мама загиблого фотографа не змогла стримати сліз: «Що я вам скажу про сина? З самого дитинства це була незвичайна дитина. Його навіть ніхто за хлопчика не сприймав. Всі думали, дівчинка. Він так за про мене турбувався і так опікувався мною. Так було і в його 10-річному, і в старшому шкільному віці. І пізніше від його сім'ї я про нього чула лише слова подяки. Це була моя опора, моя надія і підтримка в усьому. А зараз я не можу пережити це все. Він про всіх подбав перед війною: дітей вивіз, мене хотів вивезти. Все передбачив, але про себе не потурбувався. Це найстрашніше... Дякую вам».

Про кожного з фіналістів премії підчас трансляції було подано окремий матеріал. також вони розповіли про себе в інтерв'ю.

Лауреатами премії стали Максим Чернов і Євген Малолєтка. До числа фіналістів ввійшли співзасновник та головний редактор видання «Європейська правда» Сергій Сидоренко і редакторка щоденної програми «Київ–Донбас» на «Громадському радіо», ведуча прямих ефірів, заступниця головного редактора «Громадського радіо» Тетяна Трощинська.

Нагадаємо, до Капітули Премії імені Георгія Гонгадзе цього року ввійшли: дружина Георгія Гонгадзе, журналістка, головна редакторка і керівниця Української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе, президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков, журналістка, співзасновниця видання «Українська правда» Олена Притула, декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук, меценат Премії та представник powered KMBS Alumni platform Антон Артеменко, телеведуча і минулорічна лауреатка Премії Гонгадзе Мирослава Барчук, релігієзнавець Ігор Козловський, керівниця Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова, медіаменеджер Зураб Аласанія.

За умовами Премії, лише члени Капітули мають право номінувати журналістів на її здобуття та визначати володарів спеціальних відзнак. Лауреат отримує статуетку та грошову винагороду в розмірі 100 тис. грн.

Премію імені Георгія Гонгадзе заснували 2019 року Український ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською Бізнес-Школою, powered kmbs Alumni platform та виданням «Українська правда». Лауреатами Премії в попередні роки 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY