detector.media
21.05.2022 10:04
Держкіно запрошує керівників Каннського кінофестивалю Лескюра і Фремо відвідати Україну
Держкіно запрошує керівників Каннського кінофестивалю Лескюра і Фремо відвідати Україну
«Запрошуємо вас відвідати Україну. Зараз, у розпал боротьби російської культури за цінність життя».

У Державному агентстві України з питань кіно відреагували на тези пресконференції в Каннах російського кінорежисера Кіріла Сєрєбрєннікова, який став на захист Романа Абрамовича, Владислава Суркова і родин російських військових. Офіційне звернення опубліковано у дописі відомства.

У ньому представники Держкіно запрошують директора Каннскького кінофестивалю П'єре Лескюр та генерального директора форуму Тьєрі Фремо відвідати Україну «зараз, у розпал боротьби російської культури за цінність життя».

«Шановні П'єре Лескюр та Тьєрі Фремо. Ви залишили фільм російського режисера у конкурсі Канн. Ви дали йому аудиторію і увагу. І він використав надані йому можливості.

На пресконференції в Каннах Сєрєбрєнніков не лише закликав міжнародне співтовариство зняти санкції з близького до путіна олігарха Романа Абрамовича, оскільки він фінансує хороше російське кіно, але й сказав, що дуже важливо допомогти не тільки біженцям з України, а й сім’ям тих росіян, кого відправили воювати, і митці мають допомогти цим людям.

Після того, як світ побачив жахи, вчинені російською армією, платформу Festival de Cannes / Каннського кінофестивалю використано, щоб попросити допомоги сім’ям російських солдатів, які катують та вбивають українців, ґвалтують українських дітей, мародерствують, спалюють українські міста і просто зараз здійснюють геноцид проти українців як нації.

З майданчика Каннського кінофестивалю звучить, що Владислав Сурков – простий держслужбовець, що "російська культура не винна і що вона завжди пропагувала цінність людського життя". І все це є підтриманою Вами, шановні організатори Каннського фестивалю, спробою Сєрєбрєннікова виправдати і себе, і владу, яка дає йому гроші і дозволяє спокійно жити і працювати. А нас – українців – вбивати».

У Держкіно підкреслюють, що Україна готова – навіть під час війни – працювати над створенням кіно та підтвердити потенціал української кіноіндустрії на кіноринку Marché du Film. «Але ми не готові до того, що нас не чують у нашій вимозі не ставити на один щабель біль України та "не винну російську культуру», – наголошують у своїй заяві представники Держкіно.

Нагадаємо, представляючи свій новий фільм «Дружина Чайковського» Кирило Серебренніков поширив заяви на підтримку російської культури, російських військових, російського пропагандиста Владислава Суркова та підсанкційного олігарха Романа Абрамовича.

Позиція кінорежисера у розпал війни в Україні обурила українську кіноспільноту. Зокрема, кінорежисерка Ірина Цілик, яка увійшла до складу журі Каннського кінофестивалю нагадала, що Серебренніков товаришував із Владиславом Сурковим і ставів його виставу в театрі. «Хто такий Сурков? Він був правою рукою Путіна і він один з найяскравіших представників гібридної війни Росії проти України та реалізовує систему п'ятої колони в Україні», – зазначила Ірина Цілик.

Нагадаємо, попри заклики України бойкотувати кіно РФ, у програмі Каннського фестивалю представлено фільми виробництва Росії. Перед початком кінофоруму голова Держкіно Марина Кудерчук закликала президента міжнародного Каннського кінофестивалю П’єра Лескюра не давати можливість представникам країни-агресора бути присутніми на міжнародній культурній арені.

Оргкомітет Каннського кінофестивалю запропонував наступні рішення. Назву фільму відкритят фестивалю «Z (Comme Z)» режисера Мішеля Хазанавічуса змінили на «Ріж!» / «Coupez!» («Final Cut» – міжнародна назва картини). 

Також під час Каннського кінофестивалю відбудеться дискусія про кіно як інструмент російської пропаганди і війни.

Фото з сайту Каннського міжнародного кінофестивалю 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY