detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
20.05.2022 09:41
Про що говорили в етері спільного телемарафону 19 травня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 19 травня
День вишиванки в Україні, виїзна студія телеканалу «1+1» в Іванкові і перший суд над російським солдатом, який убив мирного українця.

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «1+1», «Рада».

Канали регулярно показують у новинах та студійних блоках: звернення президента України Володимира Зеленського, брифінги урядовців та інших офіційних осіб. Ролики про підтримку волонтерів, роботу медіа та допомогу людям з інвалідністю. Цього дня також показували відеоматеріали до Дня вишиванки.

На Суспільному вийшло інтерв’ю Анастасії Пої із майстринею вишивки Христиною Дух-Зафійовською. Інші телеканали теж дали сюжети про День вишиванки, історію свята та значущість української вишивки. Антон Дробович, голова Українсього інституту національної пам’яті, також говорив про це в ефірі.

«1+1» організував виїзну студію в Іванкові на Київщині на території Іванківського історико-краєзнавчого музею. Він був під окупацією російської армії, але з музею вдалося врятувати історичні вишиванки та картини Марії Примаченко.

Журналісти телеканалу підготували сюжет про Юрія Дахна, колекціонера з Чернігівщини, який має колекцію вишиванок і зумів зберегти їх під час російської окупації. Разом із донькою чоловік не лише зберіг колекцію, а й створив нові вишиті рушники.

Виконувачка обов’язків голови Фонду держмайна України Ольга Батова у блоці «Інтера» розповіла про те, що в Україні відновлено оренду державного майна. За її словами, у західних областях країни є попит на оренду через потреби переселенців.

Телеканали підготували сюжет про перший суд над російським окупантом, який убив мирного українця. Обвинувачений сказав, що вбити людину йому наказав командир — не безпосередній, втім росіянин побоявся не виконати наказ.

Тетяна Сапьян, речниця Держбюро розслідувань, розповіла про службовця Чорнобильської атомної станції, якого підозрюють у самовільному залишенні місця несення служби та, можливо, державній зраді, що могла призвести до захоплення станції в кінці лютого. Держзрада в Україні карається позбавленням волі до 15 років або навіть довічним ув'язненням.

На всіх каналах, які цього дня були у марафоні, були прямі включення представників законної влади тимчасово окупованих міст, голів і речників обласних військових адміністрацій.

У блоці каналу «Рада» 19 травня говорили із представниками центральної влади: першим заступником спікера ВРУ Олександром Корнієнком, радником керівника Офісу Президента Михайлом Подоляком, міністром Кабінету Міністрів Олегом Немчиновим. Вони говорили про план відновлення громад, переговори з Росією та паливну кризу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY