detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
20.05.2022 14:00
Як ведеться українським ОТТ-сервісам під час війни
Як ведеться українським ОТТ-сервісам під час війни
Безкоштовний контент, хакерські атаки й табу на російську «Амедіатеку».

Коли Росія пішла в повномасштабний наступ на Україну, онлайн-сервіси платного відео (ОТТ) стали мішенню ворожих атак, через які дехто був змушений призупинити роботу чи втратив частину функцій. Водночас стримінгові платформи відкрили для всіх охочих безкоштовний доступ до десятків телеканалів та освітніх проєктів. З їхніх бібліотек зникли фільми та серіали російської компанії «Амедіатека» (переважно голлівудські — російський контент із більшості платформ зник ще раніше). Отже, пропозиції для абонентів стали менш ексклюзивними та цінними, і компаніям доводиться думати над аргументами, які допоможуть втримати клієнтів. ОТТ-сервіси поки що не будуть підвищувати тарифи, але поступово згортають доброчинність, у межах якої дозволяли своїм абонентам не платити за послуги.

До війни українські стримінгові сервіси транслювали контент російських платформ start, ivi та more.tv. У ці пакети входили стрічки від іноземних мейджорів. Так працював ринок — російські компанії купували права на іноземний контент на території України. Російська компанія Amediateka володіла українськими правами на фільми й серіали цілої низки американських студій HBO, FOX, Showtime, Starz, BBC, ABC Studios, Sony Pictures. Легально показувати «Гру престолів», «Клан Сопрано», «Секс і місто» українцям без посередництва російської компанії було неможливо.

Коли Росія пішла в наступ, сервіс Oll.tv, за словами директора з контенту й досвіду користувача Віталія Чиркова, припинив платити російським компаніям та вимкнув сервіс ivi. На думку Віталія, це ненормально, що українські компанії не можуть отримати контент іноземних студій без російських посередників. Зараз Oll.tv та інші компанії ведуть переговори про прямий доступ. «Ми розуміємо, що раніше були укладені договори на довгий термін, за якими російські компанії мають права на території України, — каже Віталій. — Але війна є достатньою підставою для екстраординарних кроків, у тому числі для дострокового розірвання таких договорів та укладання прямих договорів з українськими компаніями». «Амедіатека» до повномасштабної війни була також доступна на Megogo та «Київстар-ТБ».

Поціновувачам російського контенту, — якщо їхні смаки не змінилися після 24 лютого, звісно, — тепер нема чого шукати на українських ОТТ. Сервіс Megogo видалив зі своєї бібліотеки весь російський контент: «фільми, серіали, та аудіокниги пішли за кораблем». VoliaTV видалила російський контент у перші два дні повномасштабної війни, прошерстивши свою бібліотеку з 20 тисяч фільмів, серіал і шоу; натомість зараз компанія намагається наповнити бібліотеку хітами від Disney, Paramount, Fox та інших.

«Російського контенту ми не мали і до початку війни. І зараз, звичайно, нема», — розповідає Віталій Чирков з Oll.tv. Щоправда, після виходу серії російського мультсеріалу «Масяня» про війну в Україні, яка закінчується пропозицією Путіну зробити харакірі, компанія зв’язалася з автором проєкту Олегом Куваєвим і виклала у вільному доступі сім сезонів «Масяні».

Онлайн-кінотеатр Sweet.tv не співпрацював із російськими бібліотеками навіть до війни, натомість укладав прямі контракти з голлівудськими студіями. Тому, за словами директора Олександра Резунова, після наступу не виникало потреби заміняти чи видаляти якийсь контент: «Альтернативу російським сервісам ми знайшли задовго до війни у співпраці з Disney, Universal, Paramount, Sony, Warner Bros та іншими. У кінозалі Sweet.tv завжди було багато преміального контенту, прем’єр, класики та інших фільмів, мультфільмів і серіалів, які інші українські ОТТ-сервіси не купували». Зараз компанія більше фокусується на ексклюзивному українському контенті. Завдяки контракту з Film.ua Sweet.tv планує прем’єри стрічок «Велика прогулянка», «Коза Ностра», «За двома зайками» та «Мавка». А нещодавно на сервісі пройшла прем’єра фільму «Найкращі вихідні».

Нове українське кіно закуповує й Oll.tv — нещодавно тут вийшла стрічка «Стоп-Земля», прокат якої перервався через початок повномасштабної війни. Фільм також можна переглянути на Takflix, Megogo, «1+1 video» та «Київстар ТБ». Oll.tv перераховує всю виручку від фільму «Стоп-Земля» на підтримку українського кіно.

На платформі Oll.tv також з’явився новий освітній контент: безкоштовний державний освітній курс для середньої школи (5—11 класи); пізнавальні та розвиткові відео для дошкільнят «Дитячий садок NUMO» від UNICEF (Megogo також долучений до створення цього проєкту); українські аудіоказки для малят; а віднедавна й курси англійської мови для дорослої аудиторії.

Megogo в перші дні повномасштабної війни заявив, що припинив будь-яку співпрацю з компанією, що надавала послуги під брендом Megogo в Росії. Також Megogo та Міністерство цифрової трансформації України створили нову послугу в застосунку «Дія» — «Дія TV», де спершу був лише спільний телемарафон, але поступово з’явилася низка інших каналів та контентних пропозицій.

Стримінгові сервіси зазнали хакерських атак: постраждали Oll.tv та «Омега ТВ». А сервіс Sweet.tv втратив значну частину обладнання, яке було розташоване в Маріуполі. Олександр Резунов розповідає, що через це компанія не може точно знати відсоток втрати абонентів або відновити доступ до статистики. «Зараз усі сили та ресурси компанії зосереджені на підтримці стабільної роботи сервісу, тому ми не можемо прогнозувати, коли відновимо доступ до даних. Sweet.tv щодня під постійним прицілом ворожих хакерів: атаки та намагання видалити додаток із магазинів додатків потребують від нас невпинної підвищеної уваги та значних ресурсів. Проте нашим спеціалістам вдається тримати оборону», — каже він. Sweet.tv також втратив зв’язок із частиною працівників, які мусили виїхати через війну.

Всі абоненти ОТТ-сервісів, які виїхали за межі України, зберегли доступ до українських телеканалів. За словами Олександра Резунова, користувачі його сервісу зберегли свою підписку та отримують контент, доступний у тарифі «Міжнародний»: національні та міжнародні телеканали, а також українські фільми, серіали та освітні курси.

Oll.tv зробив доступними без оплати та реєстрації понад 50 українських телеканалів як в Україні, так і для перегляду за кордоном. «За даними першого місяця війни близько 20% користувачів дивилися новини на сервісі Oll.tv з інших країн. У топі – Польща, Німеччина, США та Канада. Для наших користувачів ми також надали можливість дивитися частину телеканалів та фільмів, на які маємо ліцензійні права», — кажуть у пресслужбі компанії.

Megogo також працює за кордоном, але щоб користуватися сервісом, абонентам потрібно переоформити свою передплату. У березні компанія Volia запустила проєкт «Телебачення без кордонів» — вільний доступ до дев’яти українських інформаційних телеканалів для перегляду за кордоном в усьому світі у додатку Volia TV.

Втім частину своїх абонентів стримінгові платформи таки втратили. Або ж, за формулюванням пресслужби Megogo, це ОТТ-провайдери — «частина домівки, яку, на жаль, тимчасово покинули чи втратили чимало українців».

На цю весну гравці ринку прогнозували планове підвищення цін на пакети стримінгових сервісів. У теперішній ситуації платформи не планують підвищувати ціни. Правовласники роблять для них знижки. «Медіагрупи пішли нам назустріч, за що ми їм красно дякуємо. На період війни наші партнери переглянули умови оплати та дозволили нам відкрити національні канали для тих, хто не мав змоги сплатити абонплату за сервіс», — розповідає Олександр Резунов із Sweet.tv. Пільгові умови дозволяють Sweet.tv безкоштовно транслювати українські канали на окупованих територіях.

Oll.tv у перші місяці великої війни не вимикала абонентів, які не платили за послуги. Зараз гроші за передплату платформі необхідні, аби підтримувати її роботу та платити зарплатню людям; також сервіс регулярно жертвує частину виручки українській армії.

У Volia кажуть, що фінансові показники зараз відходять на другий план. «Ще на початку війни наша компанія прийняла рішення про кредитування всіх абонентів, які поки що не мають змоги платити за послуги, — розповіли у пресслужбі компанії. — Ми не відключаємо клієнтів, які мають борг, і залишаємо їм доступ до більш ніж сорока телеканалів». Втім компанія закликає абонентів платити за послуги, адже працівникам компанії, зокрема інженерам і технікам, які ремонтують мережі, теж потрібно їсти.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY