detector.media
19.05.2022 14:33
Українські медійники просять виключити «Союз журналістів Росії» з Міжнародної федерації журналістів
Українські медійники просять виключити «Союз журналістів Росії» з Міжнародної федерації журналістів
Медіарух: «Союз журналістів Росії» є структурою, яка повністю залежить від російського диктаторського режиму.

Об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух звернулось до Міжнародної федерації журналістів із закликом виключити з її лав «Союз журналістів Росії».

«Детектор медіа» публікує повний текст звернення.

Ми звертаємося до Міжнародної федерації журналістів з приводу безпідставності перебування серед її членів такої структури, як «Союз журналістів Росії». Це питання вже порушувала на початку березня в МФЖ низка представників північноєвропейських країн. Після російської агресії проти Грузії в 2008 році, України в 2014 році стало зрозумілим, а з 2022 року і зовсім очевидним, що РФ є не просто тоталітарною державою, а й систематично порушує норми міжнародного права й суверенітет країн-сусідів. При цьому така політика РФ не зустріла адекватного опору з боку представників громадянського суспільства даної країни, зокрема й  журналістів. 

З 2000 року Росією фактично править тільки Путін, він є уособленням сучасної російської влади, яка є незмінною впродовж десятиліть, а її опонентів відправляють на той світ в найбрутальніший спосіб. «Союз журналістів Росії» фінансується з державного бюджету РФ щорічно на суму в майже 100 млн. рублів (див., напр., додаток 24), тобто ця структура є залежною від російського диктаторського режиму. Тоді як за Конституцією МФЖ на 2019-2022 рр. (пп. “g” п. 3), однією з її цілей є підтримка суспільної функції журналістики як опори демократії та свободи, то у випадку з «Союз журналістів» тоталітарний режим фінансує нібито журналістське об’єднання.

В той час, коли Росія плентається близько 150-го місця в рейтингу свободи слова, ми не бачимо адекватної реакції організації «Союз журналістів Росії» на такий стан справ, зокрема належної реакції на цензуру й переслідування залишків справжньої журналістики з боку російської влади.

Зрештою, така масштабна й тривала агресія не може відбуватися без  певної підтримки з боку російського суспільства. Можна ставити під сумнів, наскільки точно соціологічні опитування відображають рівень підтримки російським суспільством агресії проти України, але як з соцмереж, так і з російських медіа ми бачимо навалу шовінізму, яким просякнуте російське суспільство. В російському суспільстві вважається нормою розглядати Україну як недодержаву, а українську культуру й ідентичність як другосортні або й неіснуючі / штучно створені (і це характерно не лише для влади, а й для опозиційних до неї діячів). Явно повторюється ситуація ІІІ рейху, коли згори – тоталітарна влада, а знизу – спрагле до геополітичного реваншу суспільство. 

Журналістика має подавати різні точки зору, але не повинна ретранслювати владну пропаганду й мову ворожнечі (що відображено й у пп. “n” п. 3 Конституції МФЖ). Ми вважаємо, що «Союз журналістів Росії» не впорався з даним завданням, не реагував належним чином на підйом російського шовінізму й потурання владою таким процесам.

Зважаючи на викладене вище, ми вважаємо, що «Союз журналістів Росії» має бути виключеним із Міжнародної федерації журналістів на підставі пп. “b” п. 15 Конституції МФЖ. Закликаємо вітчизняних уповноважених представників МФЖ (НСЖУ – Сергій Томіленко та НМПУ – Сергій Штурхецький) внести відповідне питання до порядку денного конгресу  МФЖ, що відбуватиметься 31.05-03.06 в Омані!

Медіарух – спільнота, що об'єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA:Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina. Згодом доєднались «Букви», інші організації та окремі журналісти – загалом понад 70 учасників. 

16 листопада 2021 представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Зараз відбувається об’єднавчий процес двох ініціатив. Повний список членів оновленої організації буде відкритим одразу після формалізації Медіаруху. Зараз ініціатори руху розробляють правила роботи організації, її оргструктуру та внутрішні положення.

Фото: Союз журналистов России/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY