detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
17.05.2022 10:28
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав пропозиції президента до закону про заборону символіки російських окупантів
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав пропозиції президента до закону про заборону символіки російських окупантів
Комітет рекомендує парламенту ухвалити закон із доповненнями глави держави.

Члени комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 16 травня 2022 року одноголосно підтримали пропозиції президента України до закону № 7214 «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 12 травня повернув на доопрацювання закон про заборону символіки, яку використовують збройні сили Російської Федерації у війні проти України.

Як ідеться у висновку головного науково-експертного управління парламенту (ГНЕУ), глава держави загалом підтримав цей закон. Разом із тим він вважає, що наведений в законі перелік випадків використання зазначеної символіки з легітимною метою (ч. 6 ст. 2 закону) не передбачає можливості її використання в експозиціях музеїв, тематичних виставках, бібліотечних фондах, у посібниках, підручниках та інших матеріалах наукового, навчального характеру. Тому президент пропонує доповнити ч. 6 ст. 2 цього закону відповідними нормами.

Також президент України звертає увагу на те, що законом запроваджується заборона використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну у символіці політичних партій. Разом із тим аналогічної заборони для громадських об’єднань не передбачається. Тому глава держави пропонує доповнити ч. 2 ст. 4 закону новим пунктом такого змісту: «5) у Законі України «Про громадські об’єднання» частину першу ст. 4 викласти в такій редакції: «1. Утворення і діяльність громадських об’єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, порушення рівноправності громадян залежно від їх раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками; поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну забороняються». Також пропонується внести зміни до ч. 2 ст. 18 зазначеного Закону, якими забороняється використання у символіці громадського об’єднання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну».

Щодо цієї пропозиції Головне науково-експертне управління зазначає, що закон, до якого глава держави застосував право вето, взагалі не передбачав внесення змін до закону України «Про громадські об’єднання». Тому доречність внесення змін до цього закону на стадії розгляду пропозицій президента України викликає певні сумніви з огляду на те, що вони не розглядались парламентом у встановленому регламентом Верховної Ради України порядку прийняття законодавчих актів.

«Відтак видається більш правильним оформити запропоновані зміни у вигляді окремої нової законодавчої ініціативи. Звертаємо також увагу, що запропоновані у пропозиціях зміни до ст.4 Закону України «Про громадські об’єднання» викликають запитання. Адже слова «символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну забороняються» сполучаються з попереднім текстом таким чином, начебто забороняється «заперечення» відповідної символіки, однак таке сполучення позбавлене сенсу. Отже, запропоноване формулювання ч. 1 ст. 4 Закону України «Про громадські об’єднання» потребує уточнення», – йдеться у висновку ГНЕУ.

Нагадаємо, 1 квітня Верховна Рада у першому читанні підтримала заборону використання символіки військового вторгнення Росії в Україну – літер «Z» і «V». Документ №7214 має назву «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України».

14 квітня ВР підтримала законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Законопроєкт у попередньому варіанті забороняв використовувати символіку російської армії в рекламі на телебаченні, радіо та в інтернеті, у фільмах, передачах та відеоблогах, створених після 24 лютого 2022 року.

Ця заборона, згідно з документом, не поширюється на твори, у яких засуджують військове вторгнення Росії в Україну, та матеріали ЗМІ, які не створюють позитивний образ Росії. Ініціатори проєкту закону також пропонують визнати Росію державою-терористом.

Ілюстрація: Міноборони України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY