detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
16.05.2022 09:57
Про що говорили в етері спільного телемарафону 15 травня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 15 травня
Перемога українців на «Євробаченні-2022», журналісти у Калуші та ситуація навколо заблокованих в «Азовсталі» військових та цивільних.

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Україна 24»,  «Інтер», «1+1», «Рада», ICTV/СТБ.

Канали регулярно показують у новинах та студійних блоках: звернення президента України Володимира Зеленського, брифінги урядовців та інших офіційних осіб.

Олександра Матвійчук, юристка, правозахисниця, голова правління ГО «Центр громадянських свобод» розповіла в ефірі «Україна 24», що на окупованих територіях росіяни намагаються придушити спротив, беручи в заручники активістів, журналістів, лідерів думок, волонтерів. Правозахисниця також говорила про бажання Путіна провести псевдореферендуми.

Гаррі Каспаров, російський ліберальний політик, який живе в еміграції, теж був у прямому включенні на телеканалі «Україна 24» і критикував російську диктатуру.

Народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук розповідав у прямому включенні про допомогу в налаштуванні логістики експорту зернових товарів. Зараз зерно доставляють переважно залізницею, допомагають у цьому закордонні партнери. Він стверджує, що замінити українську продукцію неможливо і є ризик голоду.

Україна переходить у нову фазу війни — окопну, сказав нещодавно Олексій Резніков. Невдачі росіян на Сєвєродонецькому та Лисичанському напрямках ведучі обговорювали із військовим експертом Сергієм Лузаном. На його думку, росіяни вчергове намагаються оточити українські війська, але є велика ймовірність, що й цього разу ворог зазнає поразки.

Наталія Ткаченко в ефірі «1+1» говорила про створення державного реєстру пошкодженого під час окупації і воєнних дій майна.

В ефірі всіх каналів цього дня інформували про перемогу України на пісенному конкурсі «Євробачення».

Телеканал «1+1» влаштував виїзну студію, де ведуча спілкувалась із дітьми, які вболівали за Kalush Orchestra. У рідному місті засновника гурту у переможний для музикантів день став жалобним — у війні загинув їхній земляк.

Ведуча телемарафону Марічка Падалко підготувала сюжет про місто Калуш. Вона розповіла зокрема про озеро, від назви якого походить назва міста, про слідчий ізолятор, де колись утримували молодого Степана Бандеру.

Включення з Калуша канал організував кілька разів. До ефіру приєднався  і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Урядовець висловив сподівання на те, що наша країна зможе провести на своїй території «Євробачення-2023», а українці запросять іноземців пожити за потреби у себе вдома, що стане символічною подякою за допомогу нашим громадянам.

Про ситуацію на заблокованій «Азовсталі» у блоці каналу «Рада» говорив речник Національної гвардії Руслан Музичук. Він розповів, що родичі військових на пресконференції звернулись до турецького лідера Ердогана із проханням, щоб він посприяв організації екстракції українців. Військовий і ведучі наголосили, що деблокувати Маріуполь непросто.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY