detector.media
14.05.2022 07:07
«Сьогодні нам потрібна кожна людина». Мінкульт відповів на заяву медіаспільноти про ведучих каналів Медведчука у марафоні
«Сьогодні нам потрібна кожна людина». Мінкульт відповів на заяву медіаспільноти про ведучих каналів Медведчука у марафоні
Міністерство «не може і не вважає доцільним втручатись у кадрову політику каналів і медіагруп».

Міністерство культури та інформаційної політики опублікувало офіційну відповідь на заяву, в якій медійники закликали відсторонити від ефіру національних марафонів ведучих, які в минулому поширювали проросійську пропаганду. Нагадаємо, йшлося про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець та Анастасію Даугуле.

«У відповідь на заяву окремої частини журналістської спільноти щодо санкцій у вигляді відсторонення від ефірів журналістів, які до війни працювали на каналах, що належать Віктору Медведчуку, Міністерство культури та інформаційної політики України висловлює свою наступну позицію. В МКІП викликає занепокоєння те, що в ці критичні часи для України інформаційний простір країни заповнюється конфліктами всередині суспільства, — йдеться у заяві міністерства. — 24 лютого великі медіагрупи звернулись до  МКІП та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з метою об'єднатися та  створити єдиний інформаційний фронт для боротьби з російською пропагандою. Однак, як бачимо, наш вдалий супротив та фактично перемога у інформаційній війні з Росією говорить про те, що ідея та реалізація були досить вдалими. Це стало можливим завдяки зусиллям всіх редакторів, журналістів, ведучих, що наразі 24/7 працюють вже третій місяць єдиним фронтом. В МКІП немає жодних ілюзій щодо внеску каналів Медведчука у теперішню війну з Росією. У той же час ми глибоко переконані, що сьогодні не час для публічних люстрацій та розпалювання конфліктів всередині країни та професійної журналістської спільноти. Сьогодні важливим є те, хто залишився, перейшов на сторону України та кожен день доводить свою позицію своєю сумлінною цілодобовою працею. Сьогодні нам потрібна кожна людина, кожен спеціаліст, який працює на єдиному інформаційному державному фронті для відстоювання нашої державності та перемоги над російськими загарбниками. Тому вбачаємо доцільним саме зараз, під час війни, в першу чергу звертати увагу на позицію, яку прийняли зазначені у списку ведучі».

Також автори заяви додали, що Міністерство «не може, з огляду на свої повноваження, та не вважає доцільним втручатись у кадрову політику каналів та медіагруп», і закликали «виступати єдиним фронтом та не розпалювати ворожнечу всередині країни».

12 травня українські медійні організації та журналісти звернулись до президента України Володимира Зеленського і міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка з приводу участі ведучих, які поширювали проросійську пропаганду, в ефірах телемарафонів, які позиціонуються як національні. «Детектор медіа» докладно обґрунтовував причетність цих ведучих до поширення російської пропаганди (після цієї публікації відео їхніх інтерв’ю почали масово видаляти з ютуба).

Звернення було адресоване до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, оскільки чимало учасників виробництва марафону повідомляли, що МКІП і особисто Олександр Ткаченко (донедавна — разом із головою Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольгою Герасим'юк) бере безпосередню участь у координації та визначенні порядку денного спільного марафону. Також МКІП є розпорядником грошей, виділених на виробництво російськомовного марафону «FreeДом», в ефірі якого працює частина колишніх проросійських ведучих.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY