detector.media
13.05.2022 12:04
СБУ викрила агентурну мережу псевдожурналістів та «експертів», якою керували з Криму
СБУ викрила агентурну мережу псевдожурналістів та «експертів», якою керували з Криму
Зловмисники діяли під прикриттям інтернет-видання, яке було створено під керівництвом ФСБ на території тимчасово окупованого півострову.

СБУ повідомила про викриття агентурної мережі, серед учасників якої були псевдожурналісти та «експерти». Діяльність зловмисників координували з тимчасово окупованого Криму.

«Із останніх спецоперацій – викриття розгалуженої агентурної мережі спецслужб РФ, якою керували з Криму. До складу групи входили псевдожурналісти і так звані "експерти", які отримували від російських кураторів гроші за свою роботу. Вони діяли під прикриттям інтернет-видання, яке було створено під керівництвом ФСБ на території тимчасово окупованого півострову», – повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Через свої «публікації» пропагандисти нав’язували прокремлівські погляди на події в Україні, маніпулятивні матеріали подавали як нібито аналітичні огляди та інтерв’ю з так званими «лідерами думок». Найбільшу активність розвивали напередодні офіційних міждержавних зустрічей, щоб дискредитувати Україну на міжнародній арені.

Встановлено, що діяльність мережі координував з Криму «головний редактор», який позиціонував себе як «політолог» та «експерт з енергетичних питань». Сам він неодноразово поширював кремлівський контент через популярні телеграм-канали. Наразі зловмисник переховується на тимчасово окупованій території. Слідчі СБУ заочно повідомили йому про підозру у вчиненні злочинів.

У квітні СБУ затримала у Києві «експерта з енергетичних питань», який в етері санкційних телеканалів і в соцмережах поширював кремлівську пропаганду та докладав зусиль для дискредитації України на міжнародній арені. За даними ЗМІ, неназваним «експертом» є Дмитро Марунич. 

8 квітня ДБР заявило, що викрило помічників нардепів «ОПЗЖ» на сприянні країні-агресору – Росії. За даними «Української правди», це гендиректор «112 Україна» Артем Марчевський та юрист Віктора Медведчука Олександр Маменко.

15 березня президент Володимир Зеленський підписав закон про кримінальну відповідальність за співпрацю з Росією. 

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY