detector.media
11.05.2022 18:12
Російські окупанти висунули обвинувачення Ірині Данілович
Російські окупанти висунули обвинувачення Ірині Данілович
Громадянська журналістка своєї вини не визнає. Тим часом правозахисники з’ясовують, чи було сфальсифіківано докази нібито порушень нею закону РФ,

Заарештованій в окупованому Криму громадянській журналістці Ірині Данілович інкримінують роботу «з вибуховими речовинами». Їй загрожує від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тис. рублів (45 тис грн). Про це повідомив аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

За його словами, звинувачують Данілович за частиною 1 статті 222.1 Кримінального кодексу РФ. Вона своєї вини не визнає.

«Російські окупанти висунули підозру кримській медсестрі та громадянській журналістці Ірині Данілович – її звинувачують у нібито незаконному виготовленні, перевезенні чи зберіганні вибухових речовин – ч.1 ст. 222.1 КК РФ. За цими звинуваченнями Ірині загрожує від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тисяч рублів (45 тис грн). Правозахисники наразі з’ясовують, чи мала місце фальсифікація доказів. Відомо, що Ірина не визнає свою вину і відмовилася давати свідчення», – каже Євгеній Ярошенко.

Нагадаємо, після тривалих розшуків на 13-ту добу після викрадення громадянської журналістки російськими силовиками з'ясувалося, що вона перебуває в СІЗО окупованого Сімферополя.

Затримали Данілович 29 квітня. Приблизно в той же час в її будинку було проведено обшук.

Батькам активістки, за їхніми словами, силовики повідомили, що її заарештовано на 10 діб за передачу «якоїсь "несекретної інформації" якійсь громадській організації»

Ірина Данілович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні.

Задля звільнення журналістки українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи, ОБСЄ та їхніх інституцій. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну з проханням врахувати факти незаконних арештів окупантами журналістів та активістів.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY