detector.media
11.05.2022 12:11
Денісова звернулась до Комісії ООН через викрадення в Криму громадянської журналістки Ірини Данілович
Денісова звернулась до Комісії ООН через викрадення в Криму громадянської журналістки Ірини Данілович
Місце перебування заарештованої активістки окупанти не повідомляють ані адвокату, ані її батькам.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну з проханням врахувати факти незаконних арештів окупантами журналістів та активістів.

Зокрема, вона згадала громадянську журналістку Ірину Данілович, яка була затримана росіянами в окупованому Криму 29 квітня. Приблизно в той же час у будинку Ірини було проведено обшук.

Батькам активістки, за їхніми словами, силовики повідомили, що її заарештовано на 10 діб за передачу «якоїсь "несекретної інформації" якійсь громадській організації». Цей термін арешту вже сплив, але місце перебування Ірини Данілович досі невідоме ані батькам, ані адвокату, незважаючи на подані запити.

Ірина Данілович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала реальну інформацію про війну в Україні.

Загалом Російська Федерація з 2014 року позбавила волі щонайменше 13 кримських журналістів. Це кримськотатарські медійники Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв та Амет Сулейманов, а також журналісти Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко і Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому журналіст.

«Такі дії рашистів порушують положення Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, статті 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно з якою кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Європейської конвенції з прав людини», – зазначила Людмила Денісова.

Раніше українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи, ОБСЄ та їхніх інституцій через викрадення Ірини Данілович

Фото: injir.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY