detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
11.05.2022 11:23
Гуманітарний комітет підтримав проєкт щодо особливостей повноважень Нацради під час війни
Гуманітарний комітет підтримав проєкт щодо особливостей повноважень Нацради під час війни
Наразі Нацрада не може реалізовувати свої повноваження в повному обсязі через процедури, які прописувались для мирного часу.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 11 травня 2022 року одноголосно підтримав за основу законопроект №7345 «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану». Також члени комітету пропонують парламенту ухвалити його за скороченою процедурою.

Законопроектом, зокрема, вносяться зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо визначення термінології, уточнення повноважень Нацради в період дії воєнного стану, удосконалення положень, що стосуються регулювання сфери телерадіомовлення в особливих обставинах. Зокрема, розширюється пункт 8 статті 72 «Санкції за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення». А саме у разі ухвалення закону Нацрада зможе штрафувати телерадіоорганізації (ТРО) у разі вчинення таких порушень: «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;».

Також у цьому ж пункті збільшується перелік порушень, за які ТРО не несе відповідальності, якщо вони транслювалися в прямому ефірі, крім випадків, коли працівниками телерадіоорганізації не було вжито заходів щодо припинення правопорушення у прямому ефірі. Зокрема: «…пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України, глорифікації осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі військові люди"…».

Законопроектом також передбачається доповнення закону «Про телебачення і радіомовлення» новою статтею 51-1, яка встановлює особливості застосування санкцій в період дії воєнного стану, врегульовує процедуру розгляду питання про можливе порушення ліцензіатом окремих вимог цього Закону, прийняття рішень за результатом такого розгляду тощо.

Заступниця голови комітету, голова профільного підкомітету Євгенія Кравчук зазначила, що Нацрада зіткнулася з тим, що не мала переліку своїх повноважень під час воєнного стану.

«Тому ми подаємо цей перелік повноважень у профільному законі, і зауважу, що вони можуть застосовуватися тільки на період воєнного стану. Отже, пропонується тільки на період воєнного стану Нацраді самій визначатися з порядком видачі та анулювання тимчасових дозволів з використанням радіочастотного ресурсу. Фактично Нацрада зараз не може видавати нові дозволи, а це дуже небезпечно в умовах інформаційної війни. Серед санкцій залишаються тільки штрафи, які застосовуються за найбільш грубі порушення, які містяться в частині 2 статті 6 (порнографія, обмеження по дітях, заклики до війни тощо). Після обговорення в робочій групі ми відмовилися від закріплення повноважень регулятора анулювати ліцензії на підставі власного рішення. Але проблема залишається, як у випадку з херсонським мовником «ВТВ плюс», який нещодавно транслював колаборанта Сальдо. Нам треба буде думати, яким чином вирішувати такі випадки. У разі повторного порушення Нацрада своїм рішенням просто констатуватиме повторний факт і буде звертатися до військового командування, щоб вони якимось чином відрегулювали порушника. Адже під час воєнного стану у військового командування набагато більше можливостей», – сказала Євгенія Кравчук.

Член Нацради Олександр Бурмагін коротко описав дві проблеми. Перша – це проблема технічного характеру, оскільки наразі процедурно всі моменти виписані для Нацради для мирного часу, багато з яких сьогодні важко виконати фізично (подача заяв у паперовій формі, терміни розгляду тощо).

«Ми пропонуємо у законі Нацраді визначати самій ці процедурні моменти під час воєнного стану. Другий момент – це санкційний. Ми визначилися, що санкційні моменти мають бути виписані на рівні закону. І ми власне додаємо нову статтю, яка стосується цих особливостей. Зауважу, що звернення до військового командування є тільки у випадку повторності порушення. І тільки за ті порушення, що стосуються закликів до насильницького повалення конституційного ладу, за речі, які повязані з війною. За інші порушення (порнографія, обмеження щодо дітей та ін.) Нацрада буде застосовувати штрафи», – сказав Олександр Бурмагін.

Член Комітету Микола Княжицький загалом підтримав цей законопроект, але наголосив, що потрібні ще зміни і до закону про воєнний стан.

Законопроект №7345 зареєстрований 29 квітня 2022 року, його авторами є народні депутати Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Ірина Констанкевич та інші.

Заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай у коментарі ДМ назвав появу законопроєкта запізнілою.

«Поява такого законопроекту я б сказав є дещо запізніла. На жаль, українцям довелося довго доходити до думки, що Росія є нацистською державою з усіма притаманними ознаками: культ особистості, заборона альтернативних думок, расизмі заперечення з подальшим знищенням українців як нації. Тому визначення режиму Росії як нацистський тоталітарний не є гіперболою, а констатацією факту. Саме тому поява його в законопроекті є цілком адекватною в т.ч. у прирівнюванні до радянського і нацистського режиму Третього рейху.

Конкретно поява цього законопроекту, як на мене, пов'язана з подіями колаборації деяких ліцензіатів з російськими окупантами, зокрема на Херсонщині. Запропоновані норми, зокрема в частині санкцій, очевидно пов'язані з законопроєктом про медіа, що є добрим способом відтестувати такі процедури на практиці. Єдиним ризикованим полем, як на мене, є зміни до ст.6, за якою прибирається виняток для ТРО у випадку, якщо гості починають виголошувати пропаганду тоталітарних режимів чи виправдовувати агресію. В такому разі ведучі і режисери мають доволі оперативно переривати такого гостя і вимикати з ефіру. Також, звісно, викликає питання санкцій, адже медійний ринок залишився без грошей. З одного боку, це добра нагода не наражатися на санкції, але у випадку, якщо щось таке станеться, можуть виникнути питання несплати самого штрафу».

Ілюстрація: ukranews.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY