detector.media
10.05.2022 12:27
Сейм Литви визнав Росію державою-терористом
Сейм Литви визнав Росію державою-терористом
Сейм Литви: Росія є державою-терористом, а її дії в Україні – це геноцид.

У вівторок, 10 травня, Сейм Литви одноголосно підтримав резолюцію щодо визнання Росії державою-терористом, яка намагається знищити українську націю. 

Підтримали відповідну резолюцію 128 депутатів. 

«Російська Федерація, збройні сили якої свідомо і систематично обирають цивільні об'єкти для бомбардувань, є державою, яка підтримує та здійснює тероризм», – йдеться в резолюції.

Сейм констатував, що російські збройні сили та найманці скоїли масові військові злочини на території України, особливо у містах Буча, Ірпінь, Маріуполь, Бородянка та Гостомель. Згідно з документом, це свідчить про намагання повного чи часткового знищення української нації.

Сейм також закликав створити Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та оцінки злочинів Росії проти України.

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та цілеспрямовано вбивають цивільне населення, зокрема дітей та жінок. Воєнні злочини росіян можуть бути кваліфіковані як геноцид українського народу.

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати злочини війни, скоєні Росією. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

Після поразки на півночі України росіяни перекинули свої війська на схід, намагаються захопити всю територію Донецької та Луганської областей, закріпитися в Херсонській та наступати в Миколаївській та Харківській областях.

Станом на 10 травня, за даними Генштабу, ЗСУ ліквідували 26 тисяч російських військовослужбовців, приблизно 1000 взяли у полон. Також росіяни понесли великі втрати у бронетехніці, літаках та гелікоптерах. 

Головні новини про російське вторгнення — за тегом.

Фото: Lietuvos Respublikos Seimas/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY