detector.media
10.05.2022 10:27
Журналіст «Схем» Максим Савчук написав книгу про Медведчука
Журналіст «Схем» Максим Савчук написав книгу про Медведчука
Весь гонорар від продажу Максим Савчук вирішив передати на потреби Збройних сил України.

Журналіст-розслідувач «Схем» Максим Савчук написав книгу про підозрюваного у держзраді нардепа Віктора Медведчука під назвою «1937».

«"1937" – це книга про пошук, про несподівані і часом шокуючі знахідки, про годинні чатування на броньований Мерседес із номером "1937", про відповіді Віктора Медведчука на прямі незручні запитання. А ще це книжка про розслідувальницьку журналістську "кухню", про спостережливість, терплячість та наполегливість. І про те, що якщо в темній кімнаті таки ховається чорна кішка, її можна знайти. Більше того – її потрібно знайти», – йдеться в анотації до видання.

Крім післяреволюційної історії Медведчука, його дружини Оксани Марченко та їхнього оточення, у «1937» вплетені реальні історії із життя редакції програми «Схеми».

«1937» випускає видавництво Yakaboo Publishing, проєкт реалізовує національна книжкова платформа Yakaboo. Книгу можна придбати в електронному варіанті, також відкрито передпродаж паперової версії, яка вийде друком 10 червня.

Активна робота над книжкою та оформленням почалася восени 2021 року, у лютому 2022 року була готова фінальна версія книги і остаточно узгоджені всі юридичні аспекти. Однак відкрита військова агресія Росії проти України відтермінувала вихід книги у запланований час і форматі.  

Весь гонорар від продажу автор вирішив передати на потреби Збройних сил України.

Підозрюваний у державній зраді нардеп Віктор Медведчук наразі перебуває під арештом без права внесення застави.

24 лютого нардеп втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався від слідства у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом. Такий запобіжний захід йому обирали двічі в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу). 

2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишався чинним.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY