detector.media
09.05.2022 13:47
Правозахисники звернулись до ООН та Ради Європи через викрадену в Криму громадянську журналістку Ірину Данілович
Правозахисники звернулись до ООН та Ради Європи через викрадену в Криму громадянську журналістку Ірину Данілович
Ірина Данілович співпрацювала з кількома медійними і правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») та вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників.

Українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи, ОБСЄ та їхніх інституцій через викрадення в окупованому Росією Криму громадянської журналістки Ірини Данілович. Вона зникла 29 квітня 2022 року, коли поверталася з роботи додому.

Того ж дня у будинку Ірини в селі Владиславівка біля Феодосії, де вона проживала з батьками, російські силовики провели обшук, внаслідок якого вилучили її телефон та техніку.

Силовики не повідомили про її місце перебування, лише заявивши, що вона нібито заарештована на 10 діб за передачу якоїсь «несекретної інформації» якійсь громадській організації. Досі невідомо, де та в якому статусі перебуває Ірина Данілович.

«Окупаційні правоохоронні органи не вживають ефективних заходів для пошуку Ірини Данілович. Батько та адвокат Ірини подали заяву до кількох органів в Криму щодо викрадення людини, однак відповіді не отримали. Крім того, з’явилася інформація, що є відеозапис моменту викрадення Ірини, однак російські правоохоронні органи тривалий час відмовлялися долучити даний відеозапис до матеріалів справи та надати батькові його копію.  

Викрадення Ірини Данілович має ознаки насильницького зникнення відповідно до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень. Під час обшуку російські силовики повідомили батькам Ірини про її арешт, однак вже дев’ять днів поспіль не надають інформацію, де вона перебуває, в чому її звинувачують, а також про місце та час можливих судових засідань щодо неї. Крім того, затримана не має доступу до адвоката, внаслідок чого вона позбавлена можливості користуватися правовою допомогою», — зазначили правозахисники. 

Ірина Данілович висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. Також вона співпрацювала з кількома медійними і правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») та вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників. 

«У той час як основна увага міжнародної спільноти прикута до масових звірств російських військ на материковій Україні, залишаються практично непоміченими репресії окупаційної адміністрації РФ в Криму. На окупованому півострові продовжуються свавільні обшуки, арешти, катування у місцях несвободи, вироки у політично вмотивованих кримінальних справах та інші грубі порушення прав людини, воєнні злочини і злочини проти людяності.

Викрадення Ірини Данілович в Криму на тлі широкомасштабних насильницьких зникнень у Херсонській, Запорізькій та інших окупованих областях України свідчать про реальну загрозу для життя, здоров’я та свободи для громадських активістів, правозахисників та інших осіб на всіх територіях, які тимчасово перебувають під контролем російських окупаційних сил. Впродовж 2014-2021 рр., за даними КримSOS, 44 особи стали жертвами насильницьких зникнень в окупованому Криму, доля та місцеперебування 15 з них досі невідомі», — йдеться в заяві правозахисників.  

Підписанти звертаються до міжнародної спільноти, зокрема Робочої групи ООН з питань насильницьких або недобровільних зникнень, Робочої групи ООН з питань свавільних затримань, Спеціального доповідача ООН з питання катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання, Спеціального доповідача ООН з питання про становище правозахисників, Офісу Верховного комісара ООН з прав людини, Генерального секретаря Ради Європи, Комісара Ради Європи з прав людини, Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства, Комітету ПАРЄ з правових питань і прав людини, Головного доповідача ПАРЄ з питань становища правозахисників, представників ЄС, Європейської служби зовнішніх справ, Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Конгресу місцевих та регіональних влад Європи, Міжнародного комітету Червоного Хреста в межах усіх можливих повноважень та мандатів із закликами:

Також вони звертаються до урядів іноземних держав із проханням:

Підписанти:

Фото: «КримSOS»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY