detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
09.05.2022 08:21
Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 травня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 травня
День пам’яті та примирення та міжнародна підтримка, виїзна студія «1+1» у Берліні.

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «1+1», ICTV/СТБ.

Канали регулярно показують у новинах та студійних блоках: звернення президента України Володимира Зеленського, брифінги урядовців та інших офіційних осіб; патріотичні відео та антиросійські спецрепортажі, відео з розповідями про героїв України та різні роди військ.

Показали відеозвернення Володимира Зеленського, у якому він провів аналогії між Другою світовою та російсько-українською війною, наголосивши, що зараз також бомблять мирні міста.

Про пам’ятну дату — День пам’яті та примирення  — і «побєдобєсіє» 9 травня в ефірі говорив заступник керівника Інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак. За його словами, мета росіян — переконати свій народ у своїй вищості над іншими народами, зокрема над українцями.

Науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров розповідав про історичні помилки Росії та маніпуляції росіян, які намагаються видати українське за своє.

У блоках каналів «Україна» та «1+1» старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України Яна Примаченко розповідала про відзначення Дня пам’яті загиблих у роки Другої світової війни.

До виїзної студії «1+1» прийшла колишня депутатка Бундестагу Марілуїзе Бек. Вона говорила про аналогію між Гітлером і Путіним.

Запросили в ефір і заступника головного редактора «Газети виборчої» Бартоша Велінського. Він говорив про прагнення росіян зберегти свої пам’ятки у Польщі. Росіянам це потрібно, аби світ продовжував вірити у насаджений міф, що це вони звільнили Європу у роки Другої світової війни.

Німецький історик Вільфред Їльґе став іще одним гостем виїзної студії «1+1». Він вважає, що конструювання простору «русского мира» почалося ще після Помаранчевої революції, і його частиною була Партія регіонів в Україні.

Олена Фроляк, ведуча ICTV, підготувала інтерв’ю із Антоном Дробовичем, керівником Українського інституту національної пам’яті. За його словами, 34% відсотки українців все ще вважають 9 травня своїм особистим святом. Дробович також сказав, що росіяни мають культ війни, а українці нині не хочуть мати нічого спільного із тими, хто напав на Україну. Він вважає, що не всі парламентарі готові приймати рішення про скасування свята 9 травня, і це свято може зникнути з календаря, коли Україна матиме свою перемогу над Росією.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY