detector.media
09.05.2022 12:30
«Чий х*й?»: Вийшов перший епізод документального серіалу про українську лайку
«Чий х*й?»: Вийшов перший епізод документального серіалу про українську лайку
Кожен епізод проєкту присвячений одному з п’яти найпопулярніших обсценних слів і нетривіальним сферам їхнього використання.

В онлайн-кінотеатрі Sweet.tv з'явився перший епізод документального серіалу про українську лайку від Film.ua Group «Чий х*й?», про що повідомила пресслужба компанії.

Відео про історію виникнення української ненормативної лексики викладено без цензури та «запікувань».

Зйомки проєкту розпочалися до повномасштабної агресії Росії проти України. «Чий х*й?» планувався як освітній проєкт, що досліджує табуйовану сторону культурної спадщини українців та спростовує думку, ніби у лайки немає українського коріння.

Коли фраза про «русскій воєнний корабль» стала гаслом боротьби проти російських окупантів, проєкт набув нових сенсів. Тепер лайка – ще й форма протесту та зброя в інформаційній війні проти Росії.

Автор ідеї, креатор і режисер документального серіалу – Дмитро Куєвда.

Ведуча проєкту – письменниця, співачка, журналістка, телеведуча, перша секретарка з питань культури Посольства України у Франції Ірена Карпа.

Кожен епізод проєкту присвячений одному з п’яти найпопулярніших обсценних слів і нетривіальним сферам їхнього використання. Цикл розповість про походження та еволюцію лайки від часів Київської Русі до сьогодення, регіональні відмінності, чим вона відрізняється від «русского мата», як матюкаються різні професії, культові нецензурні цитати тощо.

Консультант і спікер проєкту – філолог Остап Українець.

У першому епізоді задіяні письменник Лесь Подерв'янський, стендап-комік Андрій Щегель, блогер Сергій Іванов, керівниця «Дикого Театру» Ярослава Кравченко, вокаліст гурту ТНМК Олександр «Фоззі» Сидоренко. Опонує їм архієрей Православної церкви України Євстратій Зоря.

Наступні епізоди документального серіалу планують знімати, «щойно дозволить ситуація у країні».

Ілюстрація: Film.ua Group

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY