detector.media
08.05.2022 11:47
Зеленський нагадав про знищення ставки Гітлера біля Вінниці: жодне зло не уникне відповідальності
Зеленський нагадав про знищення ставки Гітлера біля Вінниці: жодне зло не уникне відповідальності
Президент звернувся до українців у День пам’яті, примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Українські військові і громадяни – нащадки тих, хто подолав нацизм. У своєму зверненні президент України Володимир Зеленський висловив впевненість: «Ми все подолаємо».

Він нагадав про знищення на Вінниччині ставки Гітлера Вервольф (Werwolf — вовкулака), що призначалася для керування військовими діями на Східному фронті та, за даними деяких дослідників, для подальших бойових дій у напрямку Ірану та Індії.

«…Правда переможе. І ми все подолаємо! І доказ цьому має назву «Вервольф», – сказав Володимир Зеленський. – Це колишня ставка та бункер Гітлера біля Вінниці. І все, що від неї залишилося, – декілька каменів. Руїни. Розвалини того, хто вважав себе величним і непереможним. Це дороговказ усім нам і майбутнім поколінням. Те, за що боролися наші предки. І довели: жодне зло не уникне відповідальності. Не зможе сховатися в бункері. Від нього не лишиться каменя на камені».

Президент України нагадав, що за 77 років світ знову прогавив зло: «Нашого Never again вистачило на 77 років. Ми проґавили зло. Воно відродилося. Знову й зараз. Аgain and now!». Він висловив впевненість, що українці здолають ворога і повернуться до мирного життя.

«Ми все подолаємо. І ми знаємо це точно, бо наші військові і всі наші люди – нащадки тих, хто подолав нацизм. Тож переможуть знову. І знову буде мир. Нарешті знову! – сказав президент. – Ми подолаємо зиму, яка почалася 24 лютого, триває 8 травня, але точно скінчиться, і її розтопить українське сонце! І ми зустрінемо наш світанок усією країною. І рідні та кохані, друзі й близькі будуть поруч знову! І над тимчасово окупованими містами й селами наш прапор замайорить знову. І ми зберемося разом. І буде мир! Нарешті знову! І більше жодних чорно-білих снів, а тільки синьо-жовта мрія. За це боролися наші предки».

Нагадаємо, у День пам'яті та примирення вшанувують пам'ять жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни. Також ця подія є символом перемоги над нацизмом. Відповідно до Указу президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».

Нагадаємо, до 8 та 9 травня Український інститут національної пам'яті запропонував новий слоган: «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!».

Також у публічному доступі – добірка ключових сенсів, важливих для розуміння і пам’ятання Другої світової війни.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY