detector.media
Іра Рябоштан
Ксенія Ілюк
«Детектор медіа»
08.05.2022 10:38
«Победобесие 2.0». Як Росія за допомогою телеграм-каналів готується відзначати 9 травня в окупованих містах
«Победобесие 2.0». Як Росія за допомогою телеграм-каналів готується відзначати 9 травня в окупованих містах
Канали окупантів ігнорують війну Росії проти України. Вірогідно, у Росії немає тих воєнних перемог, які вона розраховувала мати до 9 травня, тож окупантам нема чим похвалитися. Тому говорять про перемогу 1945-го.

«Великая Победа» є одним із стовпів російської пропаганди. Росія десятиліттями намагається «анексувати» перемогу над нацизмом. Мовляв, саме росіяни врятували світ від нацистської чуми й всі їм винні. Щороку російська пропаганда нещадно експлуатує тему 9 травня, тож «Детектор медіа» вирішив проаналізувати, як росіяни готуються до Дня перемоги на територіях України, які їм вдалося загарбати і поки що вдається утримувати. Цього року це особливо актуально, адже Росія, ймовірно, використає населення щойно окупованих територій, щоб сформувати пропагандистську картинку єдності та підтримки у боротьбі з «сучасними нацистами в Україні». Раніше «Детектор медіа» викрив мережу новостворених телеграм-каналів для територій, які Росія окупувала чи планувала окупувати з початку великої війни. Тож ми вирішили сфокусуватися саме на підготовці до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яку Росія веде через такі телеграм-канали.

«Впервые за последние годы отметят День Победы. Этого события здесь ждали несколько лет»

Лейтмотивом комунікації окупантів у телеграм-каналах є звинувачення України у «відреченні від Великої перемоги». Мовляв, «український режим» забороняв святкувати 9 травня, але цього року все буде інакше. Окупанти регулярно пишуть про гоніння, які нібито відчували місцеві жителі за бажання святкувати День перемоги. Згадують і закон про декомунізацію. Хоча насправді риторика пропагандистів не є новою: меседжі «Україна забула про Велику перемогу» чи «в Україні при владі нацисти» ми чуємо з 2014 року. Проте цього разу, за словами самих же окупантів, «нацистский Киевский режим ушёл на третьестепенный план!» . Окупанти стверджують, що більше нема нечесних політиків, які хотіли «переписать историю подвига Советского солдата»: «впервые без купюр и отговорок акция “Бессмертный полк” пройдёт в Херсоне».

Окупанти ігнорують війну Росії проти України, яка триває. Вони майже не згадують про активні бойові дії у контексті Дня перемоги. Лише говорять про розбудову нового життя на окупованих територіях і обіцянки відновити історичну справедливість. Певно, Росія не має тих воєнних перемог, які вона розраховувала мати до 9 травня, тож окупантам нема чим похвалитися й тому вони намагаються уникати прямих розмов про стан справ. Зустрічається лише дуже обережна теза, що у Другій світовій вони спочатку теж програвали: «На самом деле многие войны Россия начинала за упокой, а заканчивала за Здравие, Победой. Особенно Великую Отечественную, где РККА 41–42 года была откровенно слаба, а РККА 44–45 года стала сильнейшей армией в мире по всем параметрам. Дай Бог так будет и с Великой Отечественной 2022 года.»

Окупаційні телеграм-канали поширювали фрагменти історичних хронік про події 1939-45 або ж історії мешканців окупованих міст, які воювали в Другій світові війні, яку російська пропаганда вперто називає «вітчизняною» («отечественной»).

«Наконец открыли витраж с изображением Кремля, герба СССР и гербов всех союзных республик»

Окупанти готуються до відзначення Дня перемоги. Спершу вони визнали 9 травня вихідним. До прикладу, про це йдеться в телеграм-каналі окупованого Енергодара: «Официально! Всем организациям! Администрацией города утверждено выходными и праздничными днями считать — 9 мая.» В Україні через війну, яку розв'язала Росія, скасували всі додаткові вихідні на свята та пам'ятні дати.

Загалом підхід до святкування доволі радянський: клумби, памятники та тротуари. Більшість дописів про 9 травня починаються з фрази «в преддверии Великого Дня Победы мы…».

Ось ключові активності Росії, присвячені Дню перемоги, про які йдеться у телеграм-каналах окупантів:

Паради та «Безсмертний полк». У більшості окупованих міст Херсонської та Запорізької області організовують парад до Дня перемоги та ходу Безсмертного полку. Окупанти обіцяють ветеранів й запалення «вічного вогню». Тут вони маніпулюють, адже постійно стверджують, що таке дійство відбудеться вперше за 8 років, а це неправда — 9 травня в Україні відзначали щороку.

Телемарафон «Zа Победу!» Пряма трансляція зі святкування: «включения из городов-героев, Херсонской и Запорожской областей».

Повернення радянської символіки. Прапори СРСР й пам’ятні таблички масово встановлюють на окупованих Росією територіях України. «В Дворце Культуры г. Новая Каховка, в преддверии концерта ансамбля песни и пляски Южного военного округа войск национальной гвардии России, который состоится 07.05 в 11.00, наконец-то открыли витраж с изображением Кремля, герба СССР и гербов всех союзных республик».

Полювання на «українських нацистів». Пропагандисти регулярно пишуть, як вони викрили та нейтралізували «українського нациста». Так, вони намагаються позбутися активних громадян, які виступають проти режиму окупантів. Імен не називають, але часто приписують захопленим українцям зв’язок з «Азовом» чи «Правим сектором». В одному дописі, де вони стверджують, що «український нацист» готував теракт до дня перемоги у Херсоні, додали відео, яке нібито є підтвердженням цього. Проте на відео важко щось розібрати, адже там знімають різні речі й техніку в якійсь квартирі, яка нібито використовувалась потенційним терористом. Самого терориста не показують.

Клумби, могили, памятники. У телеграм-каналах окупантів чи не найпопулярнішими є повідомлення про «прибирання» до свята:

  1. «Запущен фонтан возле Дворца Культуры, благоустраиваются парки, улицы и скверы» (Каховка)
  2. «В преддверии Дня Победы в Мелитополе городской администрацией производится обновление фасада гостиницы “Мелитополь”»
  3. «Историческая справедливость восстановилась: на улицах Херсона — билборды с поздравлениями ко Дню Победы, вновь, как положено, чествуют ветеранов и можно спокойно воздать должное памяти подвига наших героических предков».
  4. «Военнослужащие Росгвардии России проводят реставрацию установленных в Херсоне мемориалов и памятников Великой Отечественной войны».
  5. «Город стремительно возвращается к мирной жизни, несмотря на то, что на “Азовстали” еще гремят взрывы» (Маріуполь)
  6. sp;     «На набережной в Бердянске проведен субботник. В районе памятного знака “Торпедный катер” собрались активисты, которые высадили молодые деревья, кустарники, привели все в порядок. По просьбе ветеранов было принято решение воссоздать первоначальный вид памятника — таким, каким он был в момент его установки в 1972 году».

Фотоконкурси та флешмоби. Окупанти організували флешмоб «#МелитопольПомнит». Ідея — виставляти фотографію з георгіївською стрічкою у соцмережі з відповідним гештегом. Організатори обіцяють винагороду: «По итогам конкурса авторы лучших фото будут поощрены следующими призами: подарочные сертификаты на 200, 500 и 1000 грн для посещения Ледовой арены и водно-спортивного комплекса.» Примітно, що винагороду обіцяють у гривнях.

Експлуатація дітей. Росія славиться мілітаризацією дітей. Цей підхід окупанти застосовують і до дітей та молоді окупованих територій. Їх залучають до підготовки святкування. До прикладу, у Мелітополі у дитячих садочках провели урок «Письма военных лет». Також є згадки про покладання квітів та участь у концертах.

Культурні події до Дня перемоги. Безкоштовний показ радянського кіно у Мелітополі, виставка у Херсонському краєзнавчому музеї, святкові концерти й урочисте приготування солдатської каші.

Росія практикує дивний підхід до відзначення 9 травня на окупованих українських територіях. Наприклад, у раніше загарбаній частині Донецької області закликають не створювати натовп 9 травня, фактично, змушуючи відмовитися від «святкувань» через «загрози обстрілів». У тоді ж окупованій частині Луганської області тривають якісь приготування, хоча нічого помпезного не обіцяють. Здається, що грошовий потік на ці «святкування» цього року переспрямували на окуповані частини Херсонської та Запорізької областей, бо тут — ансамблі «песни и пляски», концерти, ходи, акції, мітинги, та ще й безкоштовна розвозка на всі ці дійства.

Ба більше, ватажок терористичної організації «ДНР» Денис Пушилін напередодні свята влаштував «тур» окупованими містами, зокрема Херсоном і Маріуполем.

Більшість дописів в окупаційних телеграм-каналах із ключовими словами «9 мая», «День победы», «Бессмертный полк» присвячені не окупованим регіонам, а підготовці Росії до параду в Москві або в інших російських містах.

Якою буде реакція мешканців загарбаних росіянами міст на все це побєдобєсіє? Відповідь частково дають самі ж пропагандисти. В одному дописі йдеться: «Каким будет 9-го Мая 2022 года? Сложно делать прогнозы в полупустом, будто вымершем городе. Но то, что в Парке Славы будет звучать “День Победы” — сомнению не подлежит!».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY