detector.media
06.05.2022 13:37
КЖЕ не знайшла порушень у прямому включенні журналістів «Україна 24», але закликала бути обережнішими
КЖЕ не знайшла порушень у прямому включенні журналістів «Україна 24», але закликала бути обережнішими
На знімальну групу поскаржились через включення з території ЖК у Київській області.

Комісія з журналістської етики розглянула скаргу на поведінку журналістів телеканалу «Україна 24» Максима Хлопотова та Олени Чернякової під час прямого включення в ефірі національного телемарафону 8 квітня 2022 року. Одразу чотири скарги на дії медійників подали Артем Набока, Володимир Грибельник, Тетяна Ганжа та Катерина Недашківська.

Кореспондентка Олена Чернякова у прямому включенні розповідала про побачене в Гостомелі та Ірпені після звільнення цих міст від російських окупантів. Це було протитровано як «Пряме включення кореспондента про ситуацію в Київській області». Під час включення можна було побачити житловий комплекс, який жодним чином не був ідентифікований чи протитрований. Зі слів журналістки можна було зробити висновок, що ЖК знаходиться десь у Київській області.

Заявники стверджують, що включення журналістів в ефір з території ЖК нібито наражає його мешканців на артилерійські обстріли. Також вони вважають, що така зйомка порушила заборону на зйомку інфраструктури, передбачену наказом Головнокомандувача Збройних сил України. Один із заявників стверджує, що журналістам зробили зауваження під час зйомок, на яке вони не відреагували. На його ж думку, цим журналісти порушили вимоги пунктів 12 та 19 Кодексу етики українського журналіста.

КЖЕ не зверталась до каналу за поясненнями «з огляду на воєнний стан» та через «напружений робочий режим» медіа.

Ось про що йдеться у пунктах 12 та 19 Кодексу етики:

Комісія не розглядала порушення цих пунктів, оскільки зазначене в них не відповідає ситуації. Натомість роботу журналістів проаналізували на відповідність пункту 3: «Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини. При цьому не виключається його право на журналістське розслідування, пов’язане з тими або іншими подіями і фактами, якщо суспільна значущість інформації, яка збирається і поширюється журналістом, є вищою, ніж приватні інтереси особи».

У КЖЕ зазначили, що оскаржуваний матеріал висвітлює інформацію, що становить публічний інтерес, а саме: розповідає про руйнування в Київській області. Водночас, на думку Комісії, виглядає природнім, що для запису стендапу був обраний більш спокійний фон житлового комплексу в іншому населеному пункті області. В ефірі розташування місця запису стендапу не розкривається ні в титрах, ані будь-яким іншим чином. Саме тому Комісія вважає, що за даними, висвітленими в сюжеті, неможливо чітко встановити локацію, не знаючи місцевості.

Також КЖЕ нагадує, що попри правовий режим воєнного стану, норми законодавства дозволяють фотозйомку в публічних місцях та на вулиці. Винятком є ситуація, коли особа, що потрапляє у кадр, прямо забороняє її знімати. У кадрі, що показав телеканал «Україна 24» в рамках загальнонаціонального марафону, можна побачити лише одну людину, крім журналістки, яку також неможливо ідентифікувати: вона проходить на дальньому плані і не повертається обличчям до камери.

Таким чином, Комісія не погоджується з аргументацією заявників. Крім того, посилання на наказ Головнокомандувача ЗСУ не підтримує позицію щодо заборони зйомки, оскільки у наказі йдеться про ідентифікацію військових об’єктів інфраструктури, до яких ЖК не належить.

На підставі цих аргументів Комісія вважає, що запис стендапу на території ЖК, який робили журналісти телеканалу «Україна 24» Максим Хлопотов та Олена Чернякова, не порушує вимоги пункту 3 Кодексу етики українського журналіста.

Водночас КЖЕ закликає працівників медіа бути обережнішими та зважати при виборі локацій для зйомок на можливі занепокоєння громадян щодо власної безпеки. Ризик використання публікацій у медіа для коригування вогню є достатньо серйозним, тож журналістам слід максимально уникати зазначення конкретних локацій у «нейтральних» стендапах, що слугують наповненням між змістовними частинами репортажів. Працівникам медіа, на думку Комісії, також варто толерувати більше критики щодо своєї діяльності зі сторони громадян, з огляду на їхній важкий психологічний стан під час війни.

Раніше КЖЕ винесла дружнє попередження Zaxid.net за новину про «ймовірних ухилянтів».

Ілюстрація: КЖЕ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY