detector.media
05.05.2022 15:39
Німецько-французький телеканал ARTE випустив документальну стрічку про Станіслава Асєєва
Німецько-французький телеканал ARTE випустив документальну стрічку про Станіслава Асєєва
Автори стрічки зафільмували повсякденне життя Станіслава, роботу, спогади та його особисту «терапію» – біг.

Німецько-французький телеканал ARTE випустив документальну стрічку про українського журналіста та письменника Станіслава Асєєва. Він провів майже 1000 днів у тюрмі «Ізоляція», яку проросійські бойовики влаштували в окупованому Донецьку. На відео звернуло увагу Суспільне.

«У 2017 році український журналіст Станіслав Асєєв робив репортажі з окупованої Росією території так званої "Донецької народної республіки" на сході України. Одного разу його зрадили – і ув’язнили в горезвісну катівню "Ізоляція", яка раніше була найбільшим культурним центром регіону. Його ув'язнення тривало майже 1000 днів. Станіслав Асєєв є одним із найвідоміших голосів України, який роз’яснює порушення прав людини російськими солдатами та проросійськими сепаратистами в самопроголошених «народних республіках», – зазначено в описі до відео.

Автори стрічки зафільмували повсякденне життя Станіслава, роботу, спогади та його особисту «терапію» – біг.

«Історія Станіслава актуальна як ніколи після нападу Путіна на Україну. Війна на Донбасі, яку довго ігнорувала світова громадськість, нарешті завершилася загарбницькою війною Росії проти сусідньої країни. Доля Станіслава показує, що відбувається, коли Путін вторгається в інші країни і які руйнування криються за цим», – пояснюють творці проєкту.

Розповідь ведеться від першої особи українською та російською.

Нагадаємо, Станіслав Асєєв зник у Донецькій області 2 червня 2017 року. Пізніше стало відомо, що його викрали російські бойовики, які звинуватили його в шпигунстві й утримували в полоні. В тюрмі бойовиків «Ізоляція» Асєєв відсидів 28 місяців.

22 жовтня 2019 року бойовики поширили інформацію про те, що так звана «прокуратура ДНР» засудила Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення. Журналіст був звільнений у рамках обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року.

Станіслав Асєєв став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року за збірку есеїв «В ізоляції».

Також Асєєву вручили німецько-норвезьку премію «Вільна преса Східної Європи 2020» (Free Media Awards).

Фото: кадр із фільму

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY