detector.media
04.05.2022 09:38
У Києві невідомі тримали в заручниках та катували білоруського журналіста Дениса Стаджі
У Києві невідомі тримали в заручниках та катували білоруського журналіста Дениса Стаджі
На думку його дружини, метою нападу було отримання доступу до каналів та чатів у соцмережах для білорусів в Україні.

У Києві невідомі кілька днів тримали в заручниках та катували білоруського журналіста Дениса Стаджі. Про це повідомила його дружина Вікторія Лавнікевич. Як зазначає ІМІ, вони мешкають в українській столиці вже кілька років, а Денис був дописувачем видань «Ділова столиця» та «ЕнергоБізнес».

Зазначимо, у 2020 році білоруські ЗМІ виявили, що Денис Стаджі (Лавнікевич) публікував коментарі вигаданих експертів та навіть статті нібито від їхнього імені. Сам він стверджував, що експерти нібито справжні, але не хотіли публікувати свої імена. Коментарі вигаданих експертів він використовував також у матеріалах для українських ЗМІ, наприклад, для LB.ua ZN.ua.

За словами Вікторії Лавнікевич, інцидент з її чоловіком трапився кілька тижнів тому, але про нього не повідомляли в інтересах слідства. Вона з дитиною тимчасово перебувала на заході України, коли Денис перестав виходили на зв'язок. Пані Вікторія повернулась додому та виявила чоловіка «непритомним на підлозі біля батареї».

«Судячи зі стану, його катували і били кілька днів поспіль. Він був весь обмотаний сміттєвими пакетами, на голові – ковдра, повний рот землі, на зап'ястях – чіткий слід від наручників. Від побоїв на ньому не було живого місця. Особливо сильно били по голові, ребрах, нирках, руках, ногах, пальцях ніг. Були присутні ножові порізи: на ребрах, спині, сідницях. Дениса примусово напували сумішшю алкоголю з барбовалом та септилом (близько 10 упаковок, саме те, що надсилали нам для надання волонтерської допомоги людям).

Мабуть, також кололи метадоном або скополаміном. У всякому разі, у відрі для сміття була знайдена голка від шприца з залишками невідомої рідини, а в кімнаті – використана вата. Лікар констатував, що було отруєння невідомою речовиною (після двох діб склад речовини встановити не вдалося), що спричинило серйозне ураження нервової системи та половини легень», – написала вона у фейсбуці.

Вікторія Лавнікевич також розповіла, що в квартирі все було перевернуто, багато речей розбито чи зіпсовано, однак гроші та цінні речі невідомі не забрали. На її думку, метою нападу було отримання доступу до каналів та чатів у соцмережах для білорусів в Україні.

«У тому, що передбачалося вбивство, годі й говорити. За останні роки в Білорусі повністю ідентичним чином було усунуто в різні часи двох активістів: чоловіка і жінку», – додала вона.

На думку пані Вікторії, напад на її чоловіка пов'язаний зі вбивством білоруського активіста Віталія Шишова влітку 2021 року. Як відомо, голова ГО «Білоруський дім в Україні» Шишов зник після того, як вийшов на пробіжку біля свого будинку, а 3 серпня правоохоронці знайшли його в одному з київських парків.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями, – самогубство і вбивство з імітуванням самогубства.

В Україні Шишов надавав допомогу білорусам, які тікали сюди з Білорусі, займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Що відомо про голову «Білоруського дому» Віталія Шишова – у матеріалі «Детектора медіа».

Фото: teletype.in

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY