detector.media
03.05.2022 12:10
Премія імені Георгія Ґонґадзе оголосила короткий список номінантів 2022 року
Премія імені Георгія Ґонґадзе оголосила короткий список номінантів 2022 року
Лауреата Премії традиційно оголосять 21 травня, у день народження Георгія Ґонґадзе.

У вівторок, 3 травня, Капітула Премії імені Георгія Ґонґадзе визначила короткий список номінантів і номінанток на здобуття відзнаки за 2022 рік.

До нього ввійшли тандем фотографів Мстислава Чернова і Євгена Малолєтки, а також Сергій Сидоренко і Тетяна Трощинська. Лауреата Премії традиційно оголосять 21 травня, у день народження Георгія Ґонґадзе.

Мстислав Чернов – журналіст Associated Press, фотограф, військовий кореспондент. Президент Української асоціації професійних фотографів. Разом з Євгеном Малолєткою був єдиним журналістом, який висвітлював для міжнародних видань блокаду Маріуполя російськими військами.

Євген Малолєтка – фотокореспондент. Почав публікувати фотографії 2009 року. Як фрілансер співпрацював з Associated Press, Al Jazeera та Der Spiegel. Напередодні повномасштабного вторгнення росіян прибув до Маріуполя. Понад два тижні разом із Мстиславом Черновим документував наслідки обстрілів міста.

Сергій Сидоренко – журналіст, співзасновник та головний редактор видання «Європейська правда». Від 2014 року воно виросло у потужне й популярне медіа про міжнародну політику та євроінтеграцію. 2021 року його відзначали Національною премією «Високі стандарти журналістики» у номінації «За сталий, якісний медійний проєкт/продукт». Раніше Сергій Сидоренко працював у газеті «Коммерсант-Україна». 

Тетяна Трощинська – редакторка щоденної програми «Київ–Донбас» на «Громадському радіо», ведуча прямих ефірів, заступниця головного редактора «Громадського радіо». Окрім того, Тетяна розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок.

Також цього року вперше в історії Премії імені Георгія Ґонґадзе запроваджено Спеціальну відзнаку.

Нею Капітула посмертно відзначила фотожурналіста Макса Левіна «за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу». З 2014 року Макс Левін знімав війну на Донбасі. Був одним з українських журналістів, які стали свідками трагічних подій в Іловайську і змогли вирватися з Іловайського котла. Після цього разом із колегою Маркіяном Лисейком запустив документальний проєкт After Ilovaisk.

Макс казав: «Кожен фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну». До своїх останніх днів він документував події повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема бої на Київщині. На початку березня його вбили російські окупанти під час того, як він виконував свої професійні обов’язки. 

Члени Капітули наголосили, що запровадження Спеціальної відзнаки у цей важкий рік, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України, є знаком пошани та пам’яті про всіх журналістів, які загинули на війні. На сьогодні вже 22 українські і закордонні журналісти вбили російські окупанти. 

Нагадаємо, до Капітули Премії імені Георгія Ґонґадзе цього року ввійшли: дружина Георгія Ґонґадзе, журналістка, головна редакторка і керівниця Української служби «Голосу Америки» Мирослава Ґонґадзе, президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков, журналістка, співзасновниця видання «Українська правда» Олена Притула, декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук, меценат Премії та представник powered KMBS Alumni platform Антон Артеменко, телеведуча і минулорічна лауреатка Премії Ґонґадзе Мирослава Барчук, релігієзнавець Ігор Козловський, керівниця Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова, медіаменеджер Зураб Аласанія.

За умовами Премії, лише члени Капітули мають право номінувати журналістів на її здобуття та визначати володарів спеціальних відзнак. Лауреат отримує статуетку та грошову винагороду в розмірі 100 тис. грн.

Премію імені Георгія Ґонґадзе засновали 2019 року Український ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською Бізнес-Школою, powered kmbs Alumni platform та виданням «Українська правда». Лауреатами Премії в попередні роки стали Вахтанг Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020) та Мирослава Барчук (2021).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY