detector.media
02.05.2022 20:47
«Країна під жорстким випромінюванням». Спортивний журналіст засудив російську агресію та емігрував
«Країна під жорстким випромінюванням». Спортивний журналіст засудив російську агресію та емігрував
Олександр Шмурнов висловився проти війни в Україні. Але вірить, що через якийсь час РФ може стати вільною державою.

Російський спортивний оглядач та коментатор Олександр Шмурнов заявив, що «у Росії немає жодних виправдань для вторгнення в Україну». Через це він звільнився з російського федерального каналу «Матч ТВ» та емігрував до Південної Америки. Про свою мотивацію здійснити такий вчинок журналіст розповів в інтерв’ю сайту «Вот Так», що входить до «БелСат».

Олександр Шмурнов підкреслив, що вважає Україну «і своєю країною», оскільки має родичів у Харкові. «Росія перетнула кордон сусідньої держави, і ця війна має бути зупинена. Держава, якій я довго сплачував податки, на ці податки вбиває людей на території країни, яку я теж вважаю своєю. Люди не повинні вмирати під бомбами, і мене не цікавить жодна причина для ведення цієї війни», — сказав журналіст.

Розчарувався у Росії, за його словами, Шмурнов у 2011 році після фальсифікації виборів у Держдуму. «Я досі докоряю собі, що не пішов [з федерального каналу. — ДМ] раніше, але людським виправданням для мене стало те, що я зміг попрацювати з молодими хлопцями в "Академії журналістики". Проте 24 лютого усі компроміси закінчилися», — розповів він.

За його словами, війну в Україні підтримує більшість росіян, які перебувають під впливом пропаганди. «Люди не стільки божеволіють, скільки перебувають під дією сильних випромінювачів, як у «Заселеному острові» братів Стругацьких. Чудова книжка, яку обов'язково треба читати: вона про те, у що може вилитися пропаганда, — сказав Олександр Шмурнов. — У мене є відчуття, що наша країна перебуває під жорстким випромінюванням, і це дуже сумно. Мені ментально не страшно за сім'ю та друзів, бо я в них вірю і говорю з ними, але страшно за всіх інших, у тому числі трохи за моїх студентів, бо я не знаю, що з ними».

Як розповів журналіст, він вірить у майбутнє Росії: «Мрію, щоб Росія стала вільною країною, де є чесні суди, нормальні вибори, незалежна преса. Щоб Росія стала частиною цивілізованого світу, і мої діти продовжували там жити. Можливо, це утопія, але я зроблю для цього все, що в моїх силах».

Олександр Шмурнов — російський спортивний журналіст, радіоведучий, коментатор. До 2022 року працював на російському телеканалі «Матч ТВ». Колишній головний редактор спортивного інтернет-порталу «Чемпіонат.com». Автор навчального центру «Спортивний журналіст».

Фото: сайт «Вот Так»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY