detector.media
02.05.2022 10:01
Нацрада просить надати можливість анульовувати ліцензії мовників-колаборантів за спрощеною процедурою
Нацрада просить надати можливість анульовувати ліцензії мовників-колаборантів за спрощеною процедурою
Регулятор закликає мовників негайно інформувати про випадки тиску або захоплення редакцій, обладнання, передавачів, про будь-які критичні і ризиковані дії щодо персоналу компаній.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення закликала мовників на тимчасово захоплених російськими військами територіях не співпрацювати з окупантами і нагадала про кілька випадків, коли це відбувалося. 

Зокрема йдеться про низку передач в ефірі ТРК «ВТВ Плюс» за участю Володимира Сальдо, депутата Херсонської міської ради VIII скликання. Він перейшов на сторону росіян і самопроголосив себе «очільником Херсонської області» від окупаційної влади. Йому оголошено підозру у держзраді. 

«Національна рада наголошує, що жодне українське медіа не має бути використане проти своєї держави. Надання ефіру окупантам та їхнім прислужникам є неприпустимим з огляду на те, що будь-яка інформація є інструментом пропагандистського впливу, цинічного і брехливого, впливу, який спрямований проти цілісності і безпеки нашої держави. Вся російська влада приносить лише смерть і страждання.

Зважаючи на зазначене, закликаємо всіх жителів Херсонщини бути свідомими того, що телеканал "ВТВ Плюс" вдався до співпраці з посібниками держави-агресора і колабораціоністами, а відтак, найімовірніше, буде використовувати свої програми для поширення маніпулятивної і неправдивої інформації, що не відповідає ні дійсності, ані офіційній позиції нашої держави», – заявили в Нацраді.

Також окупантів підтримав мелітопольський телеканал «МТВ Плюс», який увімкнув ретрансляцію програми держави-агресора, а інтернет-провайдер SmartNET із Каховки, за даними Нацради, надає доступ до заблокованих в Україні російських сайтів і телеканалів.

Національна рада закликає мешканців тимчасово окупованих територій критично ставитися до контенту цих телеканалів і не вірити інформації, яку вони поширюють. Мовників регулятор закликає негайно інформувати про випадки тиску або захоплення редакцій, обладнання, передавачів, про будь-які критичні і ризиковані дії щодо персоналу компаній.

У Нацраді вважають, що наразі потребують можливості анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури перевірки.

«Регулятор уже звертався із цим питанням до законодавців. Тепер Національна рада ще раз нагадає народним депутатам про необхідність вирішення цього питання шляхом внесення відповідних законодавчих змін», – додали в Нацраді.

Нагадаємо, у Бердянську місцевий провайдер відмовився від ліцензії, щоб не транслювати пропаганду.

Ілюстрація: unsplash 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY