detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
01.05.2022 11:17
Лендліз: кабальний чи рятівний? Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах
Лендліз: кабальний чи рятівний? Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах
На прокремлівському каналі Readovka бояться, що після постачання західної зброї у межах лендлізу «в зону поражения попадают все города России, расположенные в 1000 километров от украинской границы», сепаратисти закликають діяти на випередження і обстрілювати українські мости, а на «Резиденте» пророкують війну на «2—3 года».

Лендліз — це програма, за якою президенту США дозволяється надавати союзникам боєприпаси, техніку, пальне та навіть продовольство на платній чи безоплатній основі. ґ Конгрес США підтримав відкриття такої ініціативи для України. Після того, як відповідний закон підпише президент Джо Байден, до України за прискореною процедурою має надійти чимало сучасного озброєння, у тому числі важкого. Американські й українські посадовці вважають, що така допомога прискорить перемогу України у війні з Росією. Думки у телеграм-каналах очікувано хитаються від «зради» до «перемоги».

 

Російські канали: борги на десятиліття

Відкриття лендлізу для України, природно, навряд чи порадувало будь-кого з російських пропагандистів. Тож дехто питання постачання зі США нових озброєнь проігнорував, а ще хтось писав, що у таких діях ніякої «перемоги» України не видно. Серед останніх, зокрема, і один з провідних пропагандистів російського телебачення Володимир Соловйов. На його каналі, де 1,1 мільйона підписників, з’явилося кілька репостів з таких же пропагандистських ресурсів. В одному з них ідеться, що отримати зброю — пів справи. А от учитися нею користуватися, мовляв, українські військові будуть місяцями, якщо не роками. «Одним словом, разом до перемоги. Только не в ту сторону», — зловтішаються посібники окупантів.

Критикує відкриття лендлізу для України і голова Держдуми Росії В’ячеслав Володін. На власному каналі (350 тисяч підписників) посадовець не уник згадок про те, як аналогічна програма США діяла у часи Другої світової і для СРСР. І за поставку цих озброєнь, бідкається окупант, платили покоління радянських людей, а останні виплати, мовляв, завершилися аж у 2006-му. Що вже й говорити про Україну. «Лендлиз — это товарный кредит, причем недешёвый […] расплачиваться будут многие будущие поколения граждан Украины. Зеленский загоняет страну в долговую яму». Враховуючи, що Володін згадує лише економічний аспект програми, замовчуючи військовий, у Росії, схоже, нинішнього лендлізу таки бояться.

Що більш пропагандистський канал, то страшніші перспективи лендлізу для України там малюють. От і на ресурсі «RT на русском» (545 тисяч підписників) вийшов довгий текст чергового пропагандиста про жахи військової підтримки США. Якщо коротко: від лендлізу втрачають як американські платники податків, за чиї гроші, мовляв, виготовляється зброя, так і українці, яким за отримане поколіннями розплачуватись. Та врятує всіх… правильно, Росія. Створивши на теренах нашої держави проросійську Україну, де «дети со школьной скамьи будут изучать историю, а преступная нацистская и бандеровская идеология будет запрещена, и никто платить по лендлизу не станет». Такою автор пропагандистської маячні бачить «справедливість», за яку окупант, мовляв, і бореться. Та ні, давайте краще лендліз.

На іншому пропагандистському ресурсі Readovka (1 мільйон підписників) новини про лендліз мали хоч і завуальовані, та все ж панічні настрої. Зокрема, в одному з дописів ішлося, що «США готовятся поставить Украине ударные беспилотники, способные долететь до Москвы». Додати сюди британські ракети, і «в зону поражения попадают все города России, расположенные в 1000 километров от украинской границы». Прийти в чужу країну вбивати жінок і дітей, а потім обурюватися можливості ударів у відповідь — це так по-російськи.

Сатиричний канал «Усы Пескова» (272 тисяч підписників) теж згадав про ухвалення у США відповідного законопроєкту. Щоправда, без маячні, притаманної пропагандистам. Лише нагадавши підписникам, що востаннє лендліз відкривали ще за часів Другої світової війни.

А на опозиційному до чеченського та російського керівництва каналі «Оплот Ичкерии» (24 тисяч підписників) нагадали, що бійці української армії і без лендлізу можуть давати окупантам добрячої прочуханки.  

 

Сепаратистські канали: ми ж казали, що воюємо із Заходом

Сепаратистські канали писали про відкриття лендізу для України менше за російських пропагандистів. Але, звісно ж, у негативних фарбах. На каналі «ОДДР актуально» (19 тисяч підписників), що обслуговує інтереси так званої «ДНР», пишуть: анонсовані поставки важкого озброєння зі США «переводит конфликт из разряда региональных в число глобальных. Прямое столкновение ВС России с ВС НАТО запустит необратимый процесс, апофеозом которого станет обмен ядерными ударами». Таким чином, посібники окупантів просувають кремлівський меседж про те, що на теренах України Росія воює не з нашими оборонцями, а з усім західним світом. За його допомогою намагаючись пояснити, чому ж «надсильна» армія окупанта майже не досягла успіхів за понад два місяці повномасштабного вторгнення.

Сепаратистський ресурс «ZАПИСКИ VЕТЕРАНА» (47 тисяч підписників) — той, де терористи колись анонсували ракетний удар по Краматорську — продовжує агресивну українофобську риторику. Коментуючи надання нашій державі сучасного озброєння, терористи пишуть: «США открывают лендлиз, а мосты через Днепр на месте, а на автобусах  солдаты укровермахта из Западной Украины едут на восток».

На більш поміркованому каналі «Донбасский кейс» (29 тисяч підписників) ухваленню відповідного закону у Конгресі США теж не раді. «В любом случае в гонке вооружений Киев, кажется, получил значительную фору...», — пишуть тут. Не будемо сперечатись.

 

Українські канали: буде важко, але на краще

Проросійські телеграм-канали розганяють «зраду» довкола відкриття лендлізу для України не так агресивно, як їхні колеги з Росії. Проте, висвітлюють питання традиційно лояльно до Росії. Наприклад, на каналі «ЗеРада» (187 тисяч підписників) у тематичному пості, зокрема, йдеться, що ухваленням відповідного закону США «подняли ставки». Тому тепер, мовляв, черга за окупантами: «Кремлю придётся либо не замечать эту помощь и вызванные ею потери, либо ударить по кому-то, либо признать, что блефовали (коли погрожували діями у відповідь — Авт.)».

На схожому за стилістикою і фінансуванням ресурсі «Резидент» (370 тисяч підписників), як завжди, будують «довгострокові прогнози». Мовляв, отримавши західне озброєння, Україна готова до війни, що триватиме «2—3 года […] На Банковой не считают критичным для Украины возможное поражение на восточном фронте, главное, чтобы бои за Донбасс измотали российскую армию и продлились несколько месяцев», — пишуть автори каналу.

Натомість, блогери, які до повномасштабного вторгнення сповідували проросійські погляди, тепер ініціативу США схвалюють безповоротно. Взяти хоча б «слугу народу» Максима Бужанського, який нині за лендліз обома руками. Скільки би поставки озброєнь Україні не вартували. У скептиків Бужанський цікавиться: «А город Харьков Украине сколько будет стоить? И все его жители? Город Киев? Город Одесса? Каждый наш город, каждый поселок, каждое крохотное село, каждый старик-колхозник, каждая бабка с огурцами на тротуаре, сколько будет стоить?».

На каналі «Украина сейчас: новости, война, Россия» (1,4 мільйона підписників), крім довідки про озброєння, яке має отримати наша країна, відзначили і переляк серед кремлівських пропагандистів. Зокрема, цитували речницю тамтешнього МЗС Марію Захарову, яка в етері державного телеканалу заявила: «Если вы за мир, то нужно стимулировать переговоры, а не снабжение оружием».

Ініціатива військової допомоги США пожвавила і прихильників Петра Порошенка (який заявив, що відкриття лендлізу — один із його дипломатичних здобутків). Соратник п’ятого президента України, нардеп Олексій Гончаренко на власному каналі «Гончаренко» (199 тисяч підписників) поширив відео однопартійця Володимира В’ятровича, де той пояснює, що таке лендліз та чим він допоможе Україні.

Швидку перемогу українському війську над окупантами «вангує» і прихильний до Порошенка політолог Тарас Березовець (канал «BEREZOVIEW (Taras Berezovets)», 94 тисяч підписників). На його думку, «вопрос победы в войне становится только лишь вопросом времени. Судьба Путина предрешена».

Чи не найкоротший коментар з нагоди ухваленого Конгресом США законопроєкту з’явився на каналі «Власть Влащенко» (6,7 тисяч підписників). «Лендлиз наш!» — написала телеведуча Наташа Влащенко. Тепер-то смерті точно  гаплик.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY