detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
28.04.2022 14:04
Зсув по фазі. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про другий етап російського вторгнення
Зсув по фазі. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах  про другий етап російського вторгнення
Пушилін хоче «йти на Придністров’я», сепаратисти бачать у вторгненні в Україну боже знамення, а Кива вкотре каже про «евакуацію» Зеленського за кордон.

Чи розпочалася омріяна окупантами друга фаза наступу на українську землю? Чи новий етап вторгнення існує лише у головах пропагандистів? Думки авторів телеграм-каналів різняться залежно від того, чиї інтереси обслуговує той чи інший ресурс.

 

Російські канали: «русский мир» іде на Придністров’я

Російські окупанти, спершу заявляючи, що на меті «спецоперації» мають «захист народів Донбасу», заспівали нову пісню. Заступник командира Центрального військового округу Росії Рустам Міннекаєв на одній із нарад заявив: мета наступної фази вторгнення — «полный контроль над Донбассом и югом Украины, а также выход к Приднестровью». Бо на території останнього, певен окупант, «также отмечается притеснение русскоязычного населения».

Заява про наміри прямої окупації частини іншої держави, вочевидь, похитнула тезу російського керівництва, що окупувати Україну вони не планують. Тож популярні пропагандистські телеграм-канали слова Міннекаєва «не помітили», чого не скажеш про опозиційні. Наприклад, «Мышеловка» (432 тисячі підписників) про це написала.

Попри те, що слова заступника командира Центрального військового округу Росії про окупацію сходу та півдня України російські посадовці вищого рівня не підтвердили, посіпаки окупантів підхопили риторику про вихід до адмінмежі невизнаного Придністров’я. Наприклад, маріонетковий очільник так званої «ДНР» Денис Пушилін днями сказав, що «после выхода к границам Донецкой области нужно начинать следующий этап операции с учётом происходящего в Приднестровье и обстрелов приграничных с Украиной областей России». Терориста цитували канали на кшталт «Топор Live» (3 мільйони підписників). Хоча, враховуючи, що з виходом навіть до кордонів Донеччини у загарбників тяжко, про захоплення півдня України говорити зарано.

Та продовжувати бойові дії на території України окупанти хочуть в ім’я вигаданих роспропагандою цілей. Одна з таких — захист «ПМР» від нападу України. Як приклад, пропагандисти Кремля та їхні служки наводять начебто терористичні акти, що сталися на території невизнаної «Придністровської Молдавської Республіки». Керівництво самопроголошеної держави винуватить у них, звісно ж, Україну, тоді як наша держава говорить про «провокацію Москви». Співцям «русского мира» у цій ситуації, звісно ж, бачиться вина України. Тож вони публікують дописи, що провокують окупантів до захоплення нових територій. Ось і російський письменник, а з 2014 року — ще й терорист Захар Прилєпін на власному каналі (177 тисяч підписників) пропонує військам загарбників рухатися зустрічними курсами (зі сходу України та з боку невизнаної «ПМР») і зрештою влаштувати «зустріч на Ельбі». У цьому випадку — «в районе Черноморска где-нибудь. Есть такой русский городок».

Ще одна причина, з якої російські окупанти чи то планують, чи вже почали другу фазу вторгнення — начебто обстріли Україною прикордонних областей Росії. Та що там прикордонних: потужні пожежі нещодавно охопили кілька військових та цивільних об’єктів у Брянську, що за півтори сотні кілометрів від російсько-українського кордону. НА «ЧП Online» (134 тисяч підписників), зокрема, публікували перелік «гарячих точок», де сталися займання. Хоча у цьому випадку поспішати звинувачувати в обстрілах Україну напряму Росія не квапиться, адже це вдарить по авторитету російських збройних сил. 

Проте є серед російських пропагандистів людина, у якої «спецоперація» в Україні йде не просто за планом, а навіть із випередженням графіка. Вгадали: мова про «піхотинця Путіна», очільника Чечні Рамзана Кадирова. На каналі політика, де 2,2 мільйони підписників, є допис про те, що «бойцы силовых подразделений из Чеченской Республики демонстрируют превосходную эффективность в ходе спецоперации на Украине». Бо, мовляв, «в будущем не только русскоязычное население, но и весь украинский народ будет безгранично благодарен Президенту России Владимиру Путину и его отважным пехотинцам». Тут варто нагадати, що Кадиров та його підлеглі вже кілька разів «повністю брали» Маріуполь.

 

Сепаратистські канали: вбивай, віруючи

На сепаратистських телеграм-каналах потоки кремлівської пропаганди ллються ріками. Іноді доходячи до відвертого абсурду. Наприклад, на каналі «Inside Donetsk» (89 тисяч підписників) символ окупантів Z знайшли навіть… на іконах храму у російському Калінінграді. Прикриватися іконами, щоб потім обстрілювати мирне населення — це так у дусі «російського православ’я».

На більш поміркованому каналі «Донбасский кейс» (30 тисяч підписників), де проросійські автори не відмовляють собі у задоволенні бодай трохи аналізувати інформацію, теж згадують про важливість взяття окупантами Миколаєва та Одеси. Тільки зауважують: для початку під час «другої фази» треба хоча б «пройти Донбасс, а прогресса здесь пока не видно».

Тим часом на ресурсі «Типичный Донецк» (362 тисяч підписників) іноді з’являються пости, що прямо свідчать: скільки фаз «спецоперацій» не проводь, життя на «звільнених» територіях не буде кращим, ніж за «українських нацистів».

 

Українські канали: буде важко, але не безнадійно

Українські телеграм-канали маніпулюють на темі «другої фази» російського вторгнення менше, ніж їхні російські колеги. Навіть проросійські ресурси типу каналу «Политика страны» (244 тисяч підписників) намагаються аналізувати ситуацію зважено, вустами міжнародних експертів. Зокрема, канал цитує «американського військового експерта» Майкла Кофмана. За його прогнозами, «без общей мобилизации Донбасс — это последнее крупное наступление, которое российские военные могут предпринять. При любом исходе сражения, армия России после Донбасса будет истощена».

На каналі Klymenko Time (70 тисячпідписників) розповіли, що вищезгадані заяви представника окупантів Рустама Міннекаєва про «похід до Придністров’я» під час так званої «другої фази» вторгнення занепокоїли представників молдовської влади. Які для роз’яснень навіть викликали тамтешнього російського посла.

На ресурсі «Легитимный» (436 тисяч підписників), як і на решті каналів, фінансованих російськими спецслужбами, прогнози розвитку подій війни — значно більш песимістичні для України. Мовляв, війна буде дуже довгою та жорстокою. Це навіть радник керівника Офісу президента Арестович визнав, кажуть автори ресурсу.

«Впереди — несколько тяжелейших недель». Такі слова українського міністра оборони Олексія Резникова наводять на проукраїнському каналі «Украина сейчас: новости, война, Россия» (1,4 мільйона підписників). Посадовець певен: «Враг уже осознает свое стратегическое поражение, но все равно будет пытаться причинить нам большую боль. К сожалению, на пути к победе мы еще будем терять наших воинов. Еще будут разрушения и болезненные жертвы. Мы должны выдержать. И мы выдержим!»

Головний «заспокоювач» українців у часи повномасштабної війни — радник керівника Офісу президента Олексій Арестович — вважає, що друга фаза вторгнення, яка нині начебто розпочалась, потягне за собою третю. Яка може мати три сценарії: «росіяни намагатимуться стояти на місці, витративши усі свої оперативні резерви і вести тактичні дії по утриманню територій; вони можуть забратися з нашої території або ж вони можуть знову перейти до мирних перемовин». Про це йдеться на ресурсі Arestovich / Official (432 тисяч підписників).

На каналі Pravda Gerashchenko, що належить ексзаступнику міністра внутрішніх справ Антону Геращенку і має 617 тисяч підписників, пророкують провал другої фази війни для Росії Посилаються на журналіста-розслідувача з Bellingcat Христо Грозева. Який вважає, що «если ситуация вблизи Изюма и Горловки не изменится в течение нескольких недель в сторону завоевания Россией новых территорий или они будут минимально тактическими, это можно считать провалом второй фазы войны России в Украине».  

Тим часом у колишнього українського нардепа, а нині — колаборанта і зрадника Іллі Киви не зникає «ідея-фікс» — евакуювати Володимира Зеленського з території України. На своєму каналі «Илья Кива - ZOV КРОВИ» (69 тисяч підписників) пропагандист пророкує чергову втечу президента України тепер вже через старт «другої фази» російського вторгнення. На погляд Киви, «Зеленского срочно готовят к новой эвакуации в Европу, предположительно сразу в Польшу» (в який вже раз?!!). Також колаборант певен: «на Украину, после отъезда Зеленский уже возвращаться не собирается». Хоча нині в бігах сам Ілля Кива.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY