detector.media
27.04.2022 12:28
ІМІ: На окупованій території медіа масово закриваються, щоб не співпрацювати з росіянами
ІМІ: На окупованій території медіа масово закриваються, щоб не співпрацювати з росіянами
Редакції закриваються, бо не хочуть давати свій бренд для трансляції російської пропаганди (на фото — напис в окупованому місті «Херсон – це Україна». Квітень 2022 року).

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк повідомила, що на окупованих територіях місцеві медіа закриваються, аби не співпрацювати з росіянами та не поширювати російську пропаганду.

Про це Романюк повідомила під час онлайн-дискусії «Свобода медіа під час агресії Росії проти України».

Дискусія відбулася в межах міжнародної конференції «Після війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства», її модерувала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

За словами Романюк, про закриття оголосили понад 100 регіональних медіа, лише чотири погодились співпрацювати з окупантом. Решта вирішила закритись — звільнити всіх співробітників, перейти в соцмережі, аби тільки не давати свій бренд для трансляції російської пропаганди.

Романюк запропонувала порівняти цю ситуацію з російськими «ліберальними медіа», які не маючи таких викликів, бояться називати війну війною. 

З моменту початку повномасштабної агресії Росії проти України зафіксовано 243 злочини російських військ проти журналістів. Зокрема, сім журналістів були вбиті при виконанні своїх професійних обов’язків, дев'ятеро були поранені, 15 журналістів зникли безвісти.

«Раніше ми не стикалися з такими масштабними викликами. Зараз журналістів залякують, полюють на них, у ФСБ РФ є списки на знищення», — каже Романюк.

Невідомою залишається доля кореспондента «УНІАН» Дмитра Хилюка, який зник на Київщині.

Романюк додала, що всі російські злочини будуть задокументовані та передані до Гааги.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY