detector.media
25.04.2022 14:46
Більше не «Z»: Хазанавічус змінив назву фільму для відкриття Каннського кінофестивалю
Більше не «Z»: Хазанавічус змінив назву фільму для відкриття Каннського кінофестивалю
На фестивалі стрічка матиме назву «Final Cut», з якою вийде в міжнародний прокат.

Назву фільму режисера Мішеля Хазанавічуса «Z (Comme Z)», який відкриватиме 75-й Каннський кінофестиваль 17 травня, змінили на «Ріж!» / «Coupez!» («Final Cut» – міжнародна назва картини). Про це пише Le Figaro. 

До цього Український інститут звертався до організаторів кінофестивалю та самого режисера з проханням змінити назву, оскільки «Z» асоціюється із російською агресією проти України.

«Ми вважаємо, що зміна назви фільму відкриття Каннського кінофестивалю буде жестом проти варварства, насильства та терору російської армії», – йшлося в листі. 

Тож Хазанавічус вирішив на знак підтримки України перейменувати стрічку в рамках фестивалю і в усіх матеріалах, які будуть там використовуватися.

«Я назвав свій фільм "Z (Comme Z)" у Франції, тому що це комедія про зомбі, і він натхненний тим, що ми у Франції називаємо "серією Z" або "фільмами B" в Америці. Усвідомлення того, що цей символ завдав українському народу певного лиха, змушує мене відчувати себе безсилим і сумувати, тому що це останнє, що я хотів зробити», – сказав режисер у коментарі Variety.

Читайте також: 

Однак Хазанавічус зазначив, що змінювати французьку назву просто «занадто пізно» за два тижні до виходу в кінотеатри.

«Я б змінив назву всюди, якби міг. Моє серце з українським народом, який досить страждав, і останнє, що я хочу зробити, це завдати більше болю чи дискомфорту.

Ця назва, можливо, була смішною, коли ми закінчили фільм кілька місяців тому, але вона вже не смішна, і я не можу цього витримати. Мій фільм створений для того, щоб приносити радість, і за жодних обставин я не хотів би, щоб його прямо чи опосередковано пов’язували з цією війною», – додав Мішель Хазанавічус.

Нагадаємо, повнометражний фільм «Бачення метелика» українського режисера Максима Наконечного відібрано до конкурсної програми 75-го Каннського кінофестивалю.

Ілюстрація: кадр із фільму 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY