detector.media
25.04.2022 14:28
Медведчука можуть позбавити мандата після вироку суду – Стефанчук
Медведчука можуть позбавити мандата після вироку суду – Стефанчук
Руслан Стефанчук передбачає, що Медведчука позбавлять мандата після вироку у кримінальній справі.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю «Українські правді» повідомив, що підозрюваного у держзраді нардепа Віктора Медведчука можуть позбавити мандата після вироку суду або у випадку, коли він сам напише заяву про складання повноважень.

«У статті 81 Конституції чітко передбачені сім випадків позбавлення народного депутата його мандата. Одним із таких пунктів є вирок у кримінальній справі, який вступив у законну силу. Якщо ми отримаємо вирок, безперечно, ми припинимо його діяльність як народного депутата. Крім цього, він може і сам написати заяву про дострокове припинення депутатських повноважень... По-іншому ми вчинити не можемо, бо це буде неконституційно. Але я ще раз передбачаю, що найближчим часом для цього може стати вирок у кримінальній справі», – каже Стефанчук.

24 лютого підозрюваний у держзраді нардеп втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався від слідства у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.

Читайте також: 

Президент Зеленський запропонував Росії обміняти Медведчука на українських полонених. Однак Росія відмовилась від ідеї обміну, мовляв, у Медведчука немає російського громадянства, і він є іноземним політичним діячем.

Пізніше Медведчук звернувся до президента Зеленського та російського диктатора Путіна з проханням обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя. Конструктивної реакції РФ на цю пропозицію наразі не було.

16 квітня Личаківський районний суд Львова заарештував Медведчука без права внесення застави. 

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом. Такий запобіжний захід  йому обирали двічі – в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу). 

2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишався чинним.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY