detector.media
24.04.2022 09:59
Документалістка Аліса Коваленко воює на Донбасі та збирає кошти для своєї роти
Документалістка Аліса Коваленко воює на Донбасі та збирає кошти для своєї роти
У 2015 році кінорежисерка випустила фільм про Донбас — «Аліса в країні війни». Для цього вона тривалий час вела зйомки війни.

Авторка відомих документальних фільмів Аліса Коваленко захищає Україну на Донбасі. Як зазначила кінорежисерка у своєму дописі, вона воює у складі штурмової роти.

«Все не знала як про це сказати, написати. Бо багато кому не сказала. Дала собі обіцянку у 2015 на Донбасі. І от, вже місяць як я в 2 штурмовій роті, 5 батальйон УДА. Таке рішення було питанням власної гідності. Поки не відчуваю в собі сили знімати документальне кіно так як це було раніше», — розповіла Аліса Коваленко.

Також вона повідомила, що бійці налаштовані перемагати. Зараз захисникам із її роти потрібна фінансова підтримка. Перерахувати кошти можна на картку 5375 4141 0655 7118.

Аліса Коваленко — випускниця Інститутуту журналістики Київського національного університету. Спеціальність режисера документального кіно здобула у Київському Національному університеті театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого та на вищих курсах режисури документального фільму DOK PRO в школі Анджея Вайди (Варшава, Польша).

У 2015 році у співпраці з Любов'ю Дураковою кінорежисерка випустила фільм про Донбас — «Аліса в країні війни». Для цього вона тривалий час вела зйомки війни. Прем'єра стрічки відбулася на міжнародному кінофестивалі IDFA в Амстердамі у 2015 році. Фільм був представлений на численних міжнародних фестивалях та здобув три нагороди як найкращий документальний фільм в Парижі, Агадірі та Мехіко. 

Також серед знакових стрічок Аліси Коваленко — «Домашні ігри», яку вперше в історії нового українського кіно Netflix транслював у Європі.

Фільмографія:

«Експедиція 49» (Україна, Франція). Повнометражний документальний фільм. На етапі завершення.

2018 — «Домашні ігри»/ Home Games (Україна, Франція, Польща). Повнометражний документальний фільм. Світова прем’єра: Sheffield Doc/Fest, 2018 (Шеффілд, Велика Британія).

Нагороди:

- приз за найкращий європейський документальний фільм на Одеському міжнародному кінофестивалі 2018 року

- гранпрі за найкращий документальний фільм на міжнародному кінофестивалі «Duhok» (Автономна республіка Курдистан, Ірак) 2018 року

- гранпрі за найкращий документальний фільм на Мінському міжнародному кінофестивалі «Лістапад» 2018 року

- особлива увага журі на міжнародному фестивалі документального кіно «Артдокфест» Рига & Москва 2018 року

- приз за найкращий документальний фільм на міжнародному кінофестивалі Wales International Doc Fest 2019 (Кардіфф, Уельс, Велика Британія)

- приз за найкращий фільм від Федерального міністерства закородонних справ на міжнародному кінофестивалі центральної та східної Європи GoEast 2019 (Вісбаден, Німеччина).

2018 «Прекрасна гра» (Current Time TV (Чехія) та Перший: UA (Україна). Документальний серіал. Головна редакторка та співрежисерка.

2015 – «Аліса в країні війни» (Польща). / Alisa in Warland — повнометражний документальний фільм. Світова прем’єра: IDFA, 2015 (Амстердам, Нідерланди). Нагороди:

- гранпрі за найкращий документальний фільм на міжнародних кінофестивалях: FIDADOC Agadir (Агадір, Марокко),

- головний приз DocsMX Mexico (Мехіко, Мексика)

- головний приз Festival de cinéma et de Droits de l'homme de Paris & Barcelone (Париж, Франція).

2014 – «Сестра Зо» / Sister Zo (Україна, Київ). Повнометражний документальний фільм (Україна). Присвячений двоюрідній сестрі, що грала в жіночій футбольній команді. Міжнародна прем’єра: Molodist, 2014 2012 – «Поза Євро» (Україна).

Документальний альманах, короткометражний документальний фільм «Зося та Запара». Міжнародна прем’єра: Docudays UA, 2012 (Україна, Київ).

Фото з фейсбук-сторінки Аліси Коваленко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY