detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
24.04.2022 10:28
Звільнення шляхом знищення. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про облогу Маріуполя
Звільнення шляхом знищення. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про облогу Маріуполя
«Кадировці» «беруть» Маріуполь ледь не щотижня, Соловйов винуватить «азовців» у звірствах, притаманних окупантам, а на проросійських каналах України сумну долю пророкують усім захисникам «східного фронту».

Ключове місто, що заважає окупантам створити сухопутний коридор до Криму, — Маріуполь, — зруйноване майже вщент. Тим не менше, попри оптимістичні прогнози російських пропагандистів, досі не здалося загарбникам. Хоча росіяни прогнозують його захоплення ледь не щодня.

 

Російські канали: справа кількох годин

Розуміючи важливість захоплення Маріуполя для створення сухопутного коридору до окупованого Криму (про бажання втримати який, загарбавши український південь, загарбники вже говорять відкрито), російська пропаганда годує своїх користувачів «швидкими захопленнями». Особливо намагаються «взяти Маріуполь» наближені до Путіна діячі. Наприклад, керівник Чечні Рамзан Кадиров. Опозиційний телеграм-канал «Оплот Ичкерии» (24 тисячі підписників) навіть підрахував, скільки разів поплічник Путіна погрожував повним взяттям Маріуполя за лічені години. Природно, жоден із цих «прогнозів» не збувся.

Проте стійкість оборонців приазовського міста не означає, що проблем у захисників немає. Навпаки: українські бійці контролюють лише невеликі території Маріуполя, з усіх боків оточені окупантами. Та взяти ту ж таки «Азовсталь» (один з осередків української оборони) штурмом окупанти марно намагаються майже два місяці. Тож, аби спростити собі задачу, вчергове вдаються до воєнних злочинів. Наприклад, кілька днів тому представник донецьких сепаратистів Едуард Басурін заявляв, що допомогти може хімічна зброя, здатна «выкурить кротов из своих нор». Ці слова терориста розтиражували багато пропагандистських ЗМІ, зокрема і «РИА Новости» (1,9 мільйона підписників).

Пізніше, коли бійці полку «Азов» заявили про використання у місті невідомої отруйної речовини, терористи від слів про застосування хімічної зброї відмовилися. Про це свідчить пряма мова згаданого Басуріна, тиражована багатьма каналами. Наприклад, «Топор Live» (3 мільйони підписників).

Тим часом російські пропагандисти продовжують нагнітати істерію довкола «злочинів», які начебто вчиняють бійці «Азова» у Маріуполі. І від яких окупанти, мовляв, і мають звільнити припортове місто. На каналі пропагандиста Володимира Соловйова «Соловьев» (1 мільйон підписників), наприклад, з’явилося повідомлення, де «азовцям» приписують… усі ті злочини, які російські терористи вчиняли в окупованих містечках Київщини. Хвора фантазія пропагандистів змальовує, як біля лікарні приазовського міста знайшли багато трупів. Важливо, що «у найденных трупов были связаны руки. Кроме того, военные нам рассказали, что больница была пунктом, где собирались люди, чтобы эвакуироваться, но потом пришел “Азов”, представители которого стали всех загонять в подвал, даже раненых». Сподіваємось, під час міжнародного суду над окупантами показовий цинізм пропагандистів зарахують як обтяжливі обставини.

При цьому фанати Соловйова є навіть у вщерть розбитому окупантами Маріуполі. Принаймні, про це свідчить відео, опубліковане на опозиційному російському ресурсі «Мышеловка» (433 тисяч підписників). На ньому начебто місцева мешканка зізнається у тому, що тільки програми Соловйова і дивиться.

Та незламність оборонців Маріуполя стала кісткою в горлі не лише «гарматному м’ясу», але і очільнику країни-окупанта. Враховуючи потужний опір загарбникам, помножений на світову увагу до долі знищуваного міста, Путін наказав окупаційним військам скасувати штурм заводу «Азовсталь» (інформація, зокрема, з’явилася на ресурсі «Россия 24/7», де 466 тисяч підписників). На території підприємства, за наявною інформацією, і досі перебуває близько тисячі цивільних. Яких Росія, попри заяви про відміну штурму, не бажає випускати «зеленим коридором». В цілому як завжди: якщо окупанти кажуть, що чогось не будуть робити — чекай від них саме цього.

 

Сепаратистські канали: в усьому винні «нацисти»

Канали сепаратистів продовжують «пісню» про «звільнення» Маріуполя від «нацистів», виправдовуючи руйнації, спричинені військами окупантів. Пояснюють і небажання відкривати «зелений коридор»: мовляв, спершу над «Азовсталлю» мають побачити білі прапори «азовців». Таку цитату російських силовиків розмістили на ресурсі «ДНР Онлайн» (23 тисяч підписників).

Більше того: канали терористів не помічають численні руйнації приазовського міста. У новинах їхніх ресурсів воно живе своїм життям. Наприклад, на каналі очільника так званої «ДНР» Дениса Пушиліна (29 тисяч підписників) є новина, як ватажок формування «посетил левый берег» міста і побачив, що «все больше районов Мариуполя оживает». Все у «звільненого» міста буде добре, вважає окупант, адже «с нами Россия». Хоча останнє навряд чи варто розглядати як плюс.

На каналі «Рокот Z» (145 тисяч підписників) і взагалі опублікували відео, як «чеченцы отмечают освобождение Мариуполя». Що «Азовсталь» окупантам досі не підкорилася, пропагандисти писати не хочуть, бо, вочевидь, «не надто патріотично».

 

Українські канали: Маріуполь взятий. Ну, майже

Проросійські телеграм-канали, обслуговуючи інформаційні інтереси окупантів, теж підштовхують підписників до думки: Маріуполю до повної окупації залишилось недовго. Бо і Росія тисне, і українська влада, мовляв, «зрадила своїх». На ресурсі «Картель» (105 тисяч підписників) пішли ще далі: повідомили, що через випадки «дідівщини» у Маріуполі українські військові самі здаються у полон. Навівши приклад, як начебто «украинский морпех связался с русскими военными и сдал им местоположение своего батальона. Мужчина боялся, что командир убьёт его, и посчитал плен менее опасным». Де саме це було і коли, автори не уточнюють.  

Автори каналу-близнюка — «ЗеРада» (177 тисяч підписників) — «вангують», що долю захисників Маріуполя повторять і угрупування українських військових, покликані захищати від окупантів «східний фронт». «Если будет реализован план России, то вся группировка ВСУ в 100 тысяч человек попадёт в окружение и повторит судьбу защитников Мариуполя, когда ее нельзя деблокировать». І це при тому, що захисники приазовського міста і досі не здалися та обороняють свої позиції.

На каналі «Политика страны» (244 тисяч підписників), посилаючись на дані британської розвідки, вказують, що Путін не віддав наказу штурмувати «Азовсталь», побоюючись численних втрат окупаційних сил та маючи бажання «высвободить российские силы для развертывания в других местах на востоке Украины».

Тим часом на каналі «Украина сейчас: новости, война, Россия» (1,44 мільйона підписників), зокрема, нагадували, яких «терористів» хочуть «викурити» з території «Азовсталі» окупанти. Серед «нацистів», що перебувають у сховищі заводу, є чимало жінок та дітей. Але хіба це хоч десь зупиняло загарбників?

На каналі «Ukraine Now» (1,1 мільйонів підписників), у свою чергу, опублікували допис про те, що евакуювати людей з Маріуполя поки неможливо. За словами міністерки з реінтеграції Ірини Верещук, «з боку росіян все відбувається дуже складно, хаотично, повільно та, звісно ж, нечесно». Проте, обіцяє посадовиця, своїх людей Україна у біді не залишить.

На каналі політолога Тараса Березовця «BEREZOVIEW (Taras Berezovets)» (94 тисяч підписників), у свою чергу, з’явився «інсайд», що навіть не до кінця захоплений Маріуполь окупанти готують до параду на 9 травня. Мовляв, джерело з Кремля повідомляє, що терористи «решили заблокировать промзону. На остальной территории будут наводить порядок и имитировать начало мирной жизни». Бо так начебто розпорядився сам «папа» (ймовірно, мова йде про Путіна).

А от ведучий телеканалу «Наш» Макс Назаров на власному ресурсі «Наглый» (49 тисяч підписників) взявся «виводити на чисту воду» відому захисницю всього українського Ірину Фаріон. Розмістивши скрін допису, який начебто з’явився на телеграм-ресурсі діячки. У ньому Фаріон розмірковує над долею Маріуполя, де діяв, зокрема, металургійний комбінат імені Ілліча. На думку авторки, нині приазовське місто наздоганяє карма. Адже, мовляв, раз «завод має назву ката», то «кати і прийшли». «Сепарша продолжает своё КГБэшное дело всей жизни», бідкався у дописі Назаров. Втім, нині на ресурсі Ірини Фаріон такого посту немає.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY