detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
21.04.2022 09:38
Про що говорили в етері спільного телемарафону 20 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 20 квітня
Евакуація з Маріуполя і життя в оточеному місті, візит Шарля Мішеля, наступ на Донбас і виїзна студія телеканалу «Рада» у Бородянці.

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Україна 24», «Інтер», «1+1», «Рада», ICTV/СТБ, Суспільне.

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, Дениса Шмигаля, Олексія Арестовича і Сергія Лещенка; патріотичні ролики і антиросійські сюжети. До етерів долучають нардепів від «Слуги народу» і представників Міністерства внутрішніх справ.

«Україна 24»‎. У студії працювали Марина Кухар, Марія Скиба і Андрій Булгаров. Протягом етеру у новинах показували сюжети про ситуацію на передовій, зустріч лідерів країн Великої сімки, допомогу різних країн Україні, підтримку бізнесу, збір пожертв через «Дію».

З політкоментатором Володимиром Фесенком у гостьовій студії говорили про санкційний тиск на Росію. Експерт зауважив, що проти Росії застосовані одні з найпотужніших санкцій у світі. Вони навряд зупинять Путіна, але послаблюють військову потужність країни-агресора.

Долучився до розмови й британсько-український журналіст Богдан Нагайло, з яким говорили про економічні наслідки війни для світу і гарантії безпеки.

Радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка говорив про можливу окупацію Білорусі, готовність Лукашенка під час протестів тікати і кликати Росію рятувати своє майно. Експерт зауважив, що неможливо розмежовувати Лукашенка і Путіна, —на його думку, це одне ціле і Білорусь окупована Росією.

«Інтер». Ведучі Анастасія Даугуле та Олександр Васильченко. У новинах говорили про передову, відновлення звільнених регіонів, міжнародну допомогу Україні, евакуацію і життя переселенців. Показали детальну інструкцію як у «Дії» оформити статус внутрішньо-переміщеної особи, розповіли про умови життя для переселенців у модульному містечку.

Показали вечірнє звернення Володимира Зеленського із закликами до міжнародної спільноти надати Україні зброю. Також президент засудив дії російської армії і злочини проти людяності.

Сергій Лещенко, радник керівника Офісу президента, знов розповідав у етері про російське інфополе, говорив про блокування на території Росії сайтів, які розповідали правду про війну, а також спростував фейк про звільнення Арестовича з посади.

«1+1». У етері працювали Святослав Гринчук, Соломія Вітвіцька, Євген Плінський і Наталя Островська. У новинах показали сюжети про ситуацію на фронті, оборону Маріуполя, військову допомогу світу для України, майбутній візит керівництва держави до Вашингтона, жінку-військову Тетяну Чубар, яка воює на передовій.

Гостьову студію відкрили включенням військового експерта Олега Жданова. Говорили про стратегію росіян на Донбасі, бажання оточити українських військових й у подальшому розгортати наступ у бік Дніпра. Експерт зауважив, що Росія не змогла зібрати повноцінне бойове угруповання й пішла у наступ невеликими групами.

З керівником Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм також говорили про наступ на Донбасі, зростання кількості обстрілів і намагання росіян прорвати лінію оборони. Чиновник розповів, що прорив не вдався, тому зростає інтенсивність обстрілів й закликав громадян Луганщини евакуюватись, оскільки далі у регіоні буде тільки гарячіше. Мер Маріуполя Вадим Бойченко розповів про евакуацію мирного населення, необхідність вивезти з міста ще близько ста тисяч людей. Він сказав, що протягом години мають бути узгоджені евакуаційні маршрути.

З військовим експертом і волонтером Тарасом Чмутом обговорили роботу волонтерів. Гість сказав, що не потрібно переоцінювати волонтерів, бо боронять Україну армія і добровольці.

«Рада»‎. Над марафоном працювали Ольга Бутко, Тетяна Гончарова, Назар Довгий, Олеся Ніцевич і Вадим Герасимович. Аби глядач «відчув атмосферу міста, яке пережило окупацію», телеканал організовував виїзну гостьову студію у Бородянці. Окрім виїзної студії працювала й звичайна.

До етеру запросили виконувача обов’язки селищного голови Бородянки Георгія Єрка. Він розповів про прихід росіян у селище, вбивства мирного населення тощо. Нагадаємо, «Детектор медіа» публікував історію журналістки Марини Курапцевої про перебування в загарбаній російськими військами Бородянці.

Говорили й з директоркою Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення Людмилою Бойко. Вона розповіла, що на базі центру було створено центральний штаб територіальної оборони Бородянки, руйнування центру, загибель двох колег, волонтерську допомогу військовим.

З радником міністра внутрішніх справ Віктором Андрусівим у виїзній студії говорили про зміни в України, відсутність радянського розділення між владою і народом тощо. Із депутатом Ірпінської міськради Романом Погорілим говорили про відновлення міста і тривалість відбудови. Він розповів, що через неможливість взяти місто і зайти у нього росіяни вирішили просто розстріляти Ірпінь.

Заступник голови Верховної ради Олександр Корнієнко розповів про правове регулювання життя країни, тривалість воєнного стану і депутатів, які покинули країну, а також участь української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи.

З лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим говорили про ситуацію в Криму, репресії місцевих активістів і тотальну заборону виступати проти війни в Україні.

ICTV/СТБ. Ведучі Олена Фроляк, В’ячеслав Цимбалюк і Вадим Карп’як. Говорили про обстріли Харкова, бойові дії на території Луганської області, можливе проведення псевдореферендуму на Херсонщині, деокупацію півдня України, святкування Великодня у воєнний час і ситуацію у Маріуполі.

У гостьовій студії говорили з бучанським міським головою Анатолієм Федоруком про ситуацію у місті, можливість повернутись у місто (поки що цього робити не варто).

Запросили до етеру й заступника командира полку «Азов» Святослава Паламара. Він розповів про відсутність української армії у порту, інтенсивні бої, штурм росіян із застосуванням важкої броньованої техніки і ракетних обстрілів. Сказав, що людям страшно скористатись гуманітарними коридорами, оскільки відсутні гарантії безпечного виходу з міста й до самих евакуаційних автобусів неможливо дістатись. На його думку, цивільні не вірять росіянам.

З радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком говорили про удар по банківській системі Росії, можливе підключення Китаю до санкційного тиску і скорочення російського ринку для можливих інвесторів. Розповіли про візит голови Європейської ради Шарля Мішеля до України, приїзд до Бородянки, заповнення опитувальника на вступ до Євросоюзу і подальше посилення санкцій проти Росії.

З актором Юрієм Дяком обговорили гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр говорила у студії про кількість збитих ракет окупантів й невдачу росіян у повітряному просторі.

Суспільне‎. У студії працювали В’ячеслав Афутін, Євгеній Агарков і Анатолій Єрема. У новинах показали сюжети про брак питної води у Миколаєві, зрив евакуації із Маріуполя, стан травмованих людей. З кореспонденткою Анною Мурликіною у гостьовій студії говорили про ситуацію у Маріуполі, зірвану евакуацію цивільних.

Показали вечірнє звернення Володимира Зеленського про відновлення роботи посольств дружніх держав у Києві і необхідність посилювати санкції проти Росії.

Кореспондентка з Харкова Олександра Новосел розповіла про посилення обстрілів надвечір, пожежі у спальних мікрорайонах. Андрій Крамченков розповів про ситуацію на Сумщині, розбиті Тростянець і Охтирку та інші регіони області.

Народна депутатка від «Слуги народу» Галина Янченко розповіла про вихід міжнародних компаній із Росії, а також про ті компанії, які залишаються на російському ринку. А також про санкційний тиск на українські компанії, які належать громадянам Росії.

Із журналістом з Херсонщини Олегом Батуріним у студії говорили про ставлення росіян до чоловіків, перевірки особистих речей, вимагання грошей і їжі. Він розповів, що росіяни не випускають людей і в області готуються псевдореферендуми, яких люди бояться.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY