detector.media
17.04.2022 10:23
Кухонну шафку та керамічного півника з Бородянки передали до музею Революції Гідності
Кухонну шафку та керамічного півника з Бородянки передали до музею Революції Гідності
Історія про дивом вцілілий фрагмент дому набула розголосу після того, як фотокореспондентка сайту «Суспільне Новини» Єлизавета Серватинська поширила фото з Бородянки.

Музейний фонд поповнився помітним експонатом. Кухонну шафку з керамічним півником із деокупованої Бородянки демонтовано з аварійного будинку, повідомляє музей Революції Гідності.

«Проведено культурну "спецоперацію" з музеєфікації легендарної кухонної шафи та збереження всього її вмісту. Відсьогодні вона перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності. Разом із шафою передано декоративного керамічного півника, який вистояв під час вибуху рашистської авіабомби», – інформують представники музею.

Як вони відзначають, шафка та півник стали символів стійкості українців під час війни. Адже вона уціліла на стіні вщент зруйнованої бомбою багатоповерхівки у Бородянці на Київщині: «Уціліла там, де шансів, здавалося б, жодних. З усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами. І навіть керамічною декоративною посудиною для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х роках видатними майстрами художньої кераміки із Василькова Валерієм та Надією Протор’євими».

Цей випадок набув розголосу після того, як фотокореспондентка сайту «Суспільне Новини» — suspilne.media — Єлизавета Серватинська поширила фото з Бородянки.

За мотивами фото шафки відомий український ілюстратор Олександр Грехов створив власну роботу.

Журналісти ТСН розшукали власницю квартири, фрагмент якої вцілів, та розповіли про неї в ефірі національного марафону. 

Надія Дмитрівна з початком війни з Бородянки виїхала на захід України. Після аварії на ЧАЕС вона втратила чоловіка та двох синів. Кріпив шафку молодший син. «У нас там несуща стіна товста, там по сходовій клітині, і воно витримало. Там крючки такі хороші. Я вже не пам’ятаю скільки, ну більше 12-13 років тому», – розповіла Надія Дмитрівна.

Фото Єлизавети Серватинської

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY