detector.media
14.04.2022 21:51
«Вони жертви агресії». В оргкомітеті Канн розповіли, чому включили до програми фільми російських режисерів
«Вони жертви агресії». В оргкомітеті Канн розповіли, чому включили до програми фільми російських режисерів
Фільмом відкриття кінофестивалю стане стрічка Z.

Попри заклики України бойкотувати кіно РФ, у програмі Каннського фестивалю буде представлено фільм російського режисера, а також російського кіномитця, який вважає себе українським режисером. Це фільм «Дружина Чайковського» Кирила Серебреннікова і стрічка «Природна історія руйнування» Сергія Лозниці.

Український фільм цього року потрапив у конкурсну програму «Особливий погляд»,учасниками якої є стрічки, що мають вплив на кіномистецтво. Це кінокартина «Бачення метелика» («Спас) Максима Наконечного.

Відкриється кінофестиваль 17 травня фільмом Мішеля Хазанавічуса Z (Comme Z).

Як розповіли представники оргкомітету у коментарі сайту ScreenDaily, вони ініціюють дискусію щодо культури під час війни. До неї хочуть долучити майже 2 тисячі представників преси і ще 35 тисяч відвідувачів кінофестивалю. 

«Канни – це одна з перших – якщо не перша – велика можливість для міжнародної культурної спільноти заявити про свої наміри після російського вторгнення в Україну наприкінці лютого йдеться у коментарі оргкомітету. Включення фільму російського режисера Кирила Серебреннікова «Дружина Чайковського» до 75-му конкурсної програми Канн є яскравим маркером, а Сергій Лозниця в секції «Спеціальні покази» з «Природною історією знищення» — ще чіткіший знак. Кіно не буде займатися самоцензурою».

Організатори фестивалю висловили захват, що обидва режисери будуть походжати по Червоній доріжці, «поки вдома падають бомби» та підкреслили, що мама Кирила Серебреннікова «українка, хоча народилася в Росії».

Також у коментарі наголошується, що в жодному з двох фільмів тема «конфлікту» між Росією та Україною безпосередньо не розглядається. 

Серебренніков представить гостру сімейну драму про російського композитора та його дружину, дія якої відбувається в Санкт-Петербурзі 19 століття.

Українські кінематографісти нагадують: Кирило Серебренніков — друг російського пропагандиста Владислава Суркова. Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Савиченка 

«Фільм Сергія Лозниці «Природна історія знищення» — ще один архівний документальний фільм українського режисера "Донбасу" та "Майдану", що плавно переміщається між фактом і вигадкою і був постійним відвідувачем Канн у всіх секціях («Бабин Яр. Контекст» показали минулого року). Із дослідженням впливу і спадку загальних бомбардувань Німеччини союзниками в останні дні Другої світової війни можна провести паралелі щодо бомбардувань України Росією», — кажуть в оргкомітеті фестивалю.

Каннський кінофестиваль, як підкреслюється у коментарі, услід за Берлінським, Венеціанськима та іншими великими фестивалями, чітко означили позицію щодо російської агресії. Зокрема, це недопуск до участі у кіноподіях офіційних російських делегацій та будь-кого, хто пов’язаний з російським урядом.

Майже всі російські фільми певним чином фінансуються державою, і їхня участь у кінопрограмах розглядатиметься в індивідуальному порядку. Щодо режисерів-дисидентів суворої заборони немає. Також представники Каннського кінофестивалю наводять цитату Сергія Лозниці: «Коли я чую ці заклики заборонити російські фільми, я думаю, які хороші люди ці кінематографісти. Вони жертви цієї агресії, як і ми».

Втім, оргкомітет визнає: режиссерам, які перебувають на передовій злочинного, вбивчого «конфлікту», зараз не час для тонкощів. Їм потрібні чіткі сигнали.

Нагадаємо, Українська кіноакадемія виключила Сергія Лозницю зі свого складу та звернулася до світової спільноти з проханням не позиціонувати режисера як представника української культурної сфери. До цього режисер висловив категоричну незгоду із закликом Української кіноакадемії бойкотувати російський кінематограф. 

Сергій Лозниця залишив Європейську кіноакадемію (EFA) на знак протесту проти, на його думку, «ганебної» реакції організації на вторгнення Росії в Україну. 

Фото: кадр із фільму Мішеля Хазанавічуса Z

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY