detector.media
09.04.2022 12:33
Найефективніше збирають докази злочинів армії Росії українські організації – міжнародний криміналіст
Найефективніше збирають докази злочинів армії Росії українські організації – міжнародний криміналіст
Міжнародне кримінальне право та закони війни забороняють атакувати цивільне населення. І такі факти потрібно доводити.

Експерт з питань міжнародного кримінального права Уїльям Вілей розповів про те, які факти можуть стати надійними доказами злочинів армії РФ в Україні. Про це йдеться в його інтерв'ю DW. 

Як наголосив Вілей, міжнародне кримінальне право та закони війни забороняють атакувати цивільне населення. 

«У міжнародному кримінальному праві є таке поняття як принцип пропорційності. Згідно з ним ти не можеш атакувати будинок, в якому умовно перебуває 100 жителів, для того, щоб вбити одного українського солдата. Але якщо в будинку 10 жителів і 100 солдатів, тоді це може бути виправдано. Я знаю, що це звучить жахливо, але так працює право. Тому подібні справи доволі складні, але за них можна братися», – каже експерт.

Набагато простіші справи щодо загибелі цивільних у таких містах, як Буча, відзначив Уїльям Вілей.

«У таких справах найперше необхідно провести огляд тіла і зробити загальний висновок про причини смерті, тобто визначити, від чого загинула людина - від ран, спричинених шрапнеллю, чи від кулі. У Бучі люди були застрелені. Проте це ще не доводить злочину. Тоді ми ставимо запитання - коли вони були вбиті? Чи це були бої між українськими захисниками та росіянами за Бучу? Таким чином, поступово виключаючи певні очевидні речі, ви зрештою доходите до точки, у якій стає зрозуміло, що ці люди були цивільними і вони були вбиті», –  наводить приклад Вілей.

Основою таких справ є матеріали та інформація, отримані від самих росіян, каже він. Це трафік перехоплених сигналів, а також документи, телефони, персональні комп'ютери росіян.

За словами криміналіста, збір фактів про військові злочини є справою дуже небезпечною. В Україні цим найбільше займається громадянське суспільство. А от від фото і відео громадянських журналістів користі криміналістам небагато, каже Вілей.

«Проблема громадянського суспільства полягає у тому, що воно фокусується головним чином на правах людини. І докази, викладені у звітах щодо порушень прав людини, не зовсім підходять для кримінального правосуддя. Тому необхідно спрямувати енергію, яку мають правозахисні громадські організації, на цілі кримінального розслідування», – коментує експерт.

Нагадаємо, згідно рішення Міжнародного суду ООН, Росія має негайно припинити війну в Україні. У Кремлі цей документ ігнорують.

Фото Бучі – скріншот репортажу Currentime.TV

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY