detector.media
08.04.2022 12:59
МКІП: 46 країн-членів ЮНЕСКО бойкотуватимуть комітет всесвітньої спадщини, поки його очолює Росія
МКІП: 46 країн-членів ЮНЕСКО бойкотуватимуть комітет всесвітньої спадщини, поки його очолює Росія
МКІП: Росія, яка завдає ударів по нашим церквам, музеям, пам'яткам, театрам, не має жодного морального права продовжувати називатись учасником організації, мета якої – опікуватись культурою.

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що 46 країн-учасниць ЮНЕСКО відмовились брати участь у 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини, поки його очолює РФ.

Проведення засідання було заплановане у російському місті Казань. Сторони Конвенції про всесвітню спадщину 1972 року підписали відповідний відкритий лист через систематичне порушення Росією міжнародного гуманітарного права в Україні. 

Країни-підписанти вражені агресивними діями Росії в Україні, де понад місяць тривають інтенсивні бойові дії. Багато людей загинуло, подекуди зруйновані цілі міста. 

«Цивілізований світ, який розуміє цінність культурної ідентичності для країни, солідарний з Україною. ЮНЕСКО зобов'язана не допустити головування Росії на 45-ій сесії Комітету Всесвітньої спадщини, а також мають перенести проведення її з Казані. Російська Федерація, яка завдає ударів по нашим церквам, музеям, пам'яткам, театрам, за будь-який обставин не має жодного морального права продовжувати називатись учасником організації, мета якої – опікуватись культурою. Натомість ми радо організуємо проведення комітету у Львові», – прокоментував очільник МКІП Олександр Ткаченко.

Читайте також: 

МКІП закликало ЮНЕСКО перенести 45-ту сесію з російської Казані в український Львів та виключити РФ з лав організації, адже Росія з 2014 року систематично порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні конвенції. 

Країни-члени ЮНЕСКО, які відмовились брати участь у 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини, поки його очолює РФ: Афганістан, Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Канада, Колумбія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Еквадор, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Нігерія, Північна Македонія, Норвегія, Перу, Польща, Португалія, Республіка Корея, Румунія, Сент-Кітс і Невіс, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Сполучене Королівство Великої, Британії та Північної Ірландії, Україна, Сполучені Штати Америки.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики запустило ресурс для збору фото- та відеодоказів руйнування української культурної спадщини, яке завдали російські окупанти. 

Також МКІП відкрило мультивалютний благодійний рахунок для підтримки культури та медіа в Україні.

Графіка: МКІП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY