detector.media
06.04.2022 18:40
Учасник нападу на журналістів Євген Мецгер може стати заступником міністра економіки – «Схеми»
Учасник нападу на журналістів Євген Мецгер може стати заступником міністра економіки – «Схеми»
«Схеми»: Відповідну пропозицію внесла перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Колишній голова правління державного «Укрексімбанку», фігурант справи про напад на  журналістів «Схем» Євген Мецгер може бути призначений заступником міністра економіки України.

Відповідну пропозицію на ім’я прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 5 квітня внесла перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко. Лист за її підписом є у розпорядженні «Схем».

«Міністерство економіки України вносить пропозицію щодо призначення Мецгера Євгена Володимировича на посаду заступника Міністра економіки України», – йдеться у листі за підписом Свириденко, в якому вона також просить про відповідне подання Кабінету Міністрів України.

З листа за підписом Свириденко випливає, що наразі Мецгер є радником на громадських засадах міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

Журналісти «Радіо Свобода» звернулися до Юлії Свириденко із запитаннями щодо її ініціативи призначити своїм заступником Євгена Мецгера, і очікують на відповідь. «Радіо Свобода» також звернулось із запитом на ім’я прем’єр-міністра Шмигаля з проханням про коментар.

Наразі справа Мецгера знаходиться на стадії судового розгляду, однак через військові дії суди відкладають наступні засідання на невизначений час. 

Нагадаємо, що програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Під час запису інтерв’ю, 4 жовтня 2021 року, стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю з Мецгером, однак після запитання про кредит він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов, який брав участь у нападі, сам написав заяву про звільнення. Дії співробітників банку засудила журналістська спільнота та очільник Мінфіну Сергій Марченко.

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу (незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів та вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків).

Скріншот відео: «Схеми»/«Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY